back

Чернігів. Серед пріоритетів - створення нових робочих місць

17-12-2013 | 10:46

Важливим здобутком України протягом останніх років є реформування соціальної сфери й посилення соціального захисту населення. Задля підвищення рівня поінформованості представників органів влади, місцевого самоврядування та роботодавців щодо законодавчих нововведень та результатів роботи служби зайнятості за новою нормативною базою 12 грудня в Ніжині було проведено «круглий стіл» на тему «Впровадження нових механізмів створення робочих місць, передбачених Законом України «Про зайнятість населення». Захід відбувся в рамках проведення в області тижня інформування на тему «Реалізація у регіонах завдання Президента України щодо стимулювання підвищення зайнятості населення».

У роботі «круглого столу» взяли участь директор Чернігівського обласного центру Лідія Падалка, начальник Територіальної державної інспекції з питань праці у Чернігівській області Людмила Позняк, голови Ніжинських райдержадміністрації Володимир Другаков та райради Олег Бузун, директор Ніжинського міськрайонного центру зайнятості Володимир Власенко, роботодавці району та соціальні партнери.

Питання створення нових робочих місць, підвищення зайнятості населення, легалізація виплат заробітної плати стали лейтмотивом цієї зустрічі.

Директор обласного центру зайнятості Лідія Падалка ознайомила присутніх з тенденціями ринку праці за 11 місяців 2013 року, акцентувавши увагу на змінах у законодавстві про зайнятість населення. Особливу увагу вона приділила послугам, які безпосередньо стосуються укомплектування нових робочих місць. А саме, компенсації роботодавцям єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за працевлаштування громадян, яким надано статус безробітного, на нові робочі місця.

- За одинадцять місяців 2013 року на Чернігівщині цією послугою вже скористалися 114 роботодавців, працевлаштувавши 286 безробітних, - зазначила Лідія Падалка.

Іншим потужним резервом зайнятості є підприємництво. Служба зайнятості активно підтримує підприємницькі ініціативи безробітних, надаючи їм організаційну, правову та фінансову підтримку. Протягом січня-листопада цього року за її сприяння майже 700 громадян області розпочали власний бізнес. Крім того, Законом України «Про зайнятість населення» передбачено надання службою зайнятості нового виду послуг: консультацій особам щодо організації та провадження підприємницької діяльності.

На засіданні йшлося й про інші можливості служби зайнятості, а саме: організацію професійного навчання, перенавчання, підвищення кваліфікації безробітних на замовлення роботодавців, видачу ваучерів на навчання громадянам старше 45 років для підвищення їх конкурентоспроможності на ринку праці, організацію громадських та інших робіт тимчасового характеру тощо.

- І безробітним, і роботодавцям служба зайнятості дає зелене світло - беріть, будь ласка, і користуєтеся нашими послугами, - зазначила директор.

Голова райдержадміністрації Володимир Другаков поінформував присутніх про створення нових робочих місць в районі, зокрема, наголосивши, що стабільне функціонування ринку праці є одним із важливих факторів розвитку регіону.

Основну увагу учасники «круглого столу» приділили питанням створення нових робочих місць, зокрема в сільській місцевості, за рахунок виплати допомоги по безробіттю одноразово для започаткування власної справи, розширення виробництва та залучення інвестицій. Під час обговорення присутні дійшли висновку, що майбутнє села за розбудовою обслуговуючих кооперативів. Адже організація переробних пунктів, розвиток сфери обслуговування та створення на їх основі нових робочих місць стимулюватиме подальший розвиток територіальних громад.

- Виконання завдань Президента України щодо створення нових робочих місць залежить від злагодженої співпраці місцевої влади, служби зайнятості та роботодавців. Лише працюючи разом ми здатні змінити на краще ситуацію на ринку праці і допомогти тим, кому справді потрібна підтримка, - наголосила Лідія Падалка.

За результатами роботи «круглого столу» було прийнято рекомендації усім його учасникам.


Валентина Федусь,
головний спеціаліст відділу організаційної
та інформаційної роботи ОЦЗ