back

Вшанування пам`яті Михайла Коцюбинського

17-09-2009 | 16:11

17 вересня з нагоди 145-річчя від дня народження М.М.Коцюбинського керівництво області та міста, представники громадськості взяли участь в урочистому мітингу на могилі письменника на Болдиній горі.

Символом українства, зразком людяності, до якого вже багато поколінь літераторів прагнуть дотягнутися, дорівнятися, дорости назвав Михайла Коцюбинського голова облдержадміністрації Володимир Хоменко.

Колись Чернігів гостинно прийняв письменника з родиною, надав йому прихисток – чудовий будинок і прекрасний сад, додав в оточення вірних друзів.

«Цей будинок у тихому куточку Чернігова, на колишній вулиці Сіверянській, перетворився на центр літературно-мистецького життя міста. Письменники, музиканти, художники стали частими гостями родини Коцюбинських. Тут обговорювалися плани видань збірників, читалися нові твори, демонструвались картини, лунала музика», - сказав керівник області.

Прожив Михайло Коцюбинський в Чернігові лише 15 років, але саме в цей час написані кращі твори, які стали світовою класикою: “Фата моргана”, “Дорогою ціною”, “Цвіт яблуні”, “В путах шайтана”, “Під мінаретами”, “Для загального добра”, “Сон”, “На острові”, “Тіні забутих предків”, “Що записано в книгу життя”.

Твори Михайла Коцюбинського ще за його життя були перекладені багатьма європейськими мовами. Проте, письменник залишився вірним принципам таємної громадської організації “Братство тарасівців” – “завжди і скрізь бути українцем”.

Лише 48 з половиною років відміряла доля цій талановитій людині.

Голова облдержадміністрації висловив переконання, що Михайло Коцюбинський назавжди залишиться у вдячній пам'яті нащадків.