back

До Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС

13-12-2013 | 12:10

З 2006 року 14 грудня – у день закінчення будівництва саркофагу над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС – відзначається День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

13 грудня голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко, голова обласної ради Анатолій Мельник, секретар Чернігівської міської ради Олег Шеремет, представники громадських чорнобильських організацій поклали квіти до пам’ятного знаку “Героям Чорнобиля”, вшанували хвилиною мовчання пам'ять загиблих ліквідаторів.

Сьогодні в кінотеатрі «Щорса» всі бажаючи мали змогу переглянути документальний фільм «Чорнобиль. Хроніка важких тижнів» та ознайомиться з тематичною експозицією у військово-історичному музеї – відділі обласного історичного музею ім. В. В. Тарновського, присвячену ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС.

Довідково:

Чернігівщина – одна з тих областей, яка в найбільшій мірі постраждала від атомної катастрофи. Адже майже вся її територія зазнала радіоактивного забруднення, а в зону радіаційного впливу потрапило 650 тисяч мешканців області, 244 населених пункти.

На сьогодні в області проживає понад 83 тисячі постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, близько 5 тисяч із них стали інвалідами, половина з яких учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Обласна державна адміністрація постійно працює у питаннях збільшення обсягів фінансування з державного та обласного бюджетів, залучення додаткових джерел фінансування, більш економному і раціональному використанню призначених коштів за Чорнобильськими програмами. Зокрема, здійснюється підтримка ліквідаторів шляхом надання пільг, компенсацій, допомог, забезпечення санаторно-курортними путівками, автотранспортом.

Із передбачених понад 50 млн гривень на соціальний захист чорнобильців вже використано майже 48 млн. За путівками Міністерства соціальної політики України мали змогу оздоровитися більше 2-х тис. постраждалих осіб.

У поточному році легковими автомобілями було забезпечено 10 інвалідів першої категорії із числа осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Для забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації інвалідам-чорнобильцям видані направлення на виготовлення 188 одиниць засобів реабілітації.

Для підтримки громадських організацій щорічно з обласного бюджету виділяються кошти на їх статутну діяльність, на виплату матеріальної допомоги до Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.


Прес-служба облдержадміністрації