back

Робоча поїздка Президента України до Чернігівської області

24-08-2009 | 13:34

22 серпня з робочою поїздкою у Чернігівській області перебував Президент України Віктор Ющенко. У Батурині Глава держави взяв участь у відкритті Всеукраїнського фестивалю кобзарського мистецтва «Вересаєве свято», переглянув концертну програму та оглянув тематичну виставку, присвячену кобзарському мистецтву та виставку «Містечка майстрів».

У Національному історико-культурному заповіднику «Гетьманська столиця» Президент України Віктор Ющенко взяв участь в урочистому відкритті відбудованого за його ініціативою палацу останнього гетьмана українського козацтва Кирила Розумовського.

У своїй промові Глава держави відзначив важливість того факту, що у реалізації проекту відбудови палацу активну участь взяли меценати. Глава держави подякував усім, хто долучився до відбудови палацу - архітекторам, будівельникам, історикам, реставраторам, представникам влади та меценатам - «за винятково святковий подарунок українській нації і українській державі».

«Відродження цієї перлини української архітектури - подія знакова для всіх... Разом із палацом Розумовського ми відроджуємо дорогоцінну частину нашої історії, повертаємо до життя пам'ять про видатний український рід Розумовських», - сказав Президент, нагадавши, що саме з іменами братів Кирила та Олексія Розумовських пов'язане піднесення політичного, культурного й економічного життя України після поразок початку XVIII століття - завдяки їм було відновлено інститут гетьманства й автономію Гетьманщини.

Також у рамках урочистостей Президент вручив державні нагороди до Дня Незалежності.

Вітаючи нагороджених, Глава держави високо оцінив їх внесок у розбудову нашої країни. «Кожен із вас досяг визначних особистих результатів у своїй сфері і став гордістю всієї нації. Кожен із вас є будівничим Української держави і водночас її уособленням і символом», - сказав він. Від імені Українського народу Президент подякував присутніх за їх зусилля в праці та творчості та той приклад, який вони подають співгромадянам.

«Сьогодні високих нагород України удостоєно представників усіх професій та регіонів нашої держави... Усі ви своєю щоденною працею робите вагомий внесок у зміцнення нашої державності, розвиток вітчизняної культури та підйом економіки», - підкреслив В.Ющенко.

Після церемонії нагородження Митрополит Київський і всієї України Філарет освятив вхід до палацу.

Віктор та Катерина Ющенки оглянули експозицію виставки «Українське відродження».

Також Президент України Віктор Ющенко з родиною поклав квіти до пам'ятника захисникам гетьманської столиці 1708 року та до скульптурної композиції «Гетьмани України». Квіти до пам'ятників також поклали Глава Секретаріату Президента Віра Ульянченко, Секретар РНБО Раїса Богатирьова, віце-прем'єр-міністр Іван Васюник, представники місцевої влади, громадські, культурні та релігійні діячі.

У Батуринській цитаделі Президент також оглянув побудовану в кінці XVII століття скарбницю, гетьманський будинок, церкву Воскресіння Господнього - там Віктор Ющенко і його сім'я поставили свічки.

Віктор Ющенко також оглянув місце розкопок палацу гетьмана Івана Мазепи в урочищі Гончарівка.

За інформацією офіційного сайту президента України