back

Міліція визнала свою провину в агресивних діях проти учасників «Євромайдану»

06-12-2013 | 11:22

Про це зазначив Міністр внутрішніх справ України Віталій Захарченко 5 грудня під час брифінгу.

За його словами, мирні зібрання в Україні почалися ще 24 листопада. Майже тиждень вони справді носили виключно мирний характер.

30 листопада на Майдані з’явилися агресивні молоді люди, які стали розтягувати огорожі, кидатися камінням у працівників міліції та використовувати сльозогінний газ.

Коли їхні дії набули характеру протиправних – втрутився спецпідрозділ «Беркут». Молодики злилися з іншими, і міліція вже не могла розібрати, де хто. На жаль, під час сутички постраждали і ті, хто не мав до цього відношення.

«Міліція визнає свою провину та вибачається», - підкреслив Міністр внутрішніх справ України.

На його думку, це стало початком нового «Євромайдану». Мирні зібрання набули зовсім іншого відтінку. У гаслах та вимогах з’явилась політика. Тобто комусь було вигідно, щоб характер волевиявлення народу змінився. І вже наступного дня все стало зрозумілим.

Віталій Захарченко звернув увагу на те, що напередодні була відмічена активність ультраправих форумів. Йдеться про ультраправі, расистські, ксенофобські організації: «Братство», «Свобода» та футбольні угруповання ультрас. Саме ці бойовики були головною ударною силою «євромайдану». Вони несли охоронні функції на площі. Журналісти писали про хлопців з жовтими пов'язками «Патріот України».

На своїх форумах ультраправі не приховують, що це вони влаштували бійку з «Беркутом».

Міністр також зауважив, що з 1 грудня питання євроінтеграції України взагалі не чути на майданах. Лунають лише політичні заклики – відставка Уряду, зміна влади.

«Не знімаючи вини з міліції, Міністерство внутрішніх справ України занепокоєне тим, що більшість всеукраїнських засобів масової інформації загалом подають інформацію перекручено, однобоко та не об’єктивно», - підкреслив він.