back

Чернігів. Всеукраїнський форум працівників позашкільної освіти

25-11-2013 | 11:31

Днями у Київському Палаці дітей та юнацтва пройшов Всеукраїнський форум працівників позашкільної освіти.

У заході взяли участь заступник міністра освіти і науки України Борис Жебровський, уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко, заступник керівника Головного управління з гуманітарних і суспільно-політичних питань і керівник Управління з питань гуманітарної політики Адміністрації Президента України Василь Лукомський, перший віце-президент Національної академії педагогічних наук України Володимир Луговий, начальник відділу навчальних закладів Міністерства культури України Тетяна Колос.

Чернігівщину на заході представляла делегація освітян на чолі з начальником управління освіти і науки облдержадміністрації Анатолієм Заліським.

У першій частині заходу керівники усіх обласних органів управління освітою звітували про виконання Указу Президента України від 28 грудня 2012 року № 756 «Про проведення у 2013 році в Україні Року дитячої творчості».

У своїх доповідях учасники форуму зупинилися на питаннях збереження та якісного розвитку мережі позашкільних навчальних закладів, зміцнення навчально-методичної та матеріально-технічної бази, удосконалення системи підготовки та підвищення кваліфікації кадрів позашкільної освіти.

Промовці наголосили на ролі позашкільної освіти у формуванні всебічно розвинутої особистості дитини та її впливі на вибір майбутньої професії. Також було відзначено тенденцію до зростання показників охоплення позашкільною освітою та кількості гуртків у регіонах.

На форумі особливу увагу приділили питанням доступності позашкільної освіти для дітей сільської місцевості та з особливими потребами. У цьому напрямі учасники заходу зупинилися на питаннях розвитку позашкільних закладів на базі освітніх округів та створення очно-дистанційних шкіл.

Під час заходу також відзначено вагому роль Малої академії наук України в розвитку позашкільної освіти. Зокрема, на сьогодні активізувався процес формування мережі регіональних академій наук учнівської молоді.

У другій частині форуму його учасники працювали у семи творчих лабораторіях, де підбили підсумки Року дитячої творчості та обговорили плани виконання соціальних ініціатив Президента України «Діти – майбутнє України».