back

Чи бути соціальному житлу в Чернігові?

14-05-2009 | 16:12

14 травня в Чернігові відбулась зустріч за „круглим столом”, де обговорено шляхи активізації роботи із забезпечення населення доступним (соціальним) житлом. У зустрічі взяли участь керівники будівельних, проектних організацій Чернігівської області, представники ВАТ „Український зональний науково-дослідний і проектний інститут по цивільному будівництву” (ВАТ „Київ ЗНДІЕП”), керівництво області та міста.

Як зазначила, відкриваючи засідання, заступник голови облдержадміністрації Наталія Білоус, ситуація, що склалася на ринку будівництва житла як в цілому по Україні, так і в Чернігівській області, викликає тривогу. Більшість будов призупинено. За І квартал поточного року в області введено в експлуатацію 14,9 тис. м2 житла або лише 27,3 % введеного за три перші місяці минулого року. Тому необхідні нові підходи у житловому будівництві на всьому технологічному циклі: від проектів до введення будинків в експлуатацію.

Крім того, обласну державну адміністрацію турбують проблеми створення робочих місць для будівельників, стабільна виплата заробітної плати, надходження до бюджетів різних рівнів, розвиток місцевої будівельної індустрії та суміжних галузей, і, що найголовніше – розв’язання проблеми забезпечення житлом в період кризи. Для цього, на думку Наталії Білоус, необхідні, в першу чергу, якісні проектні рішення. Вартість житла повинна бути невисокою, прийнятною для більшості громадян. Лише за цієї умови воно стане масовим і доступним. Але повинна бути забезпечена і хоча б мінімальна комфортність такого житла. Враховуючи ще й необхідність застосування енергозберігаючих матеріалів та технологій, завдання перед проектувальниками стоять дійсно складні. Тому до їх розв’язання потрібно залучити найкращі проектні організації.

„З дня підписання Указу Президента України "Про заходи щодо будівництва доступного житла в Україні та поліпшення забезпечення громадян житлом" незабаром мине два роки, і час вже переходити до практичних дій”, - наголосила Наталія Білоус.

Головний науковий консультант ВАТ „Київ ЗНДІЕП” Володимир Шевельов презентував пропозиції до обласної програми будівництва масового житла, розробленої ВАТ „Київ ЗНДІЕП” на основі відповідних законодавчих актів та нормативних документів. Керівник наукового відділення ВАТ «Київ ЗНДІЕП» Вадим Куцевич ознайомив присутніх з нормативною та проектною забезпеченістю будівництва соціального і доступного житла, головний архітектор цього ж підприємства Сергій Єжов розповів про комплексну забудову житлових кварталів.

Про напрямки розвитку будівництва житла на Чернігівщині говорив начальник управління містобудування та архітектури Чернігівської обласної держадміністрації Володимир Павленко.

Як розв’язується житлова проблема в Чернігові, розповів заступник Чернігівського міського голови Олександр Сердюк.

За результатами активного обговорення запропонований ВАТ „Київ ЗНДІЕП” проект регіональної програми будівництва масового житла в Чернігівській області схвалено з урахуванням зауважень і пропозицій. Учасники засідання вважають за доцільне розробити та реалізувати на основі запропонованого „пілотний” проект будівництва мікрорайону „Масани” в Чернігові у 2009-2011 роках. Також підтримано пропозицію звернутись до Кабінету Міністрів України з проханням передбачити для цієї регіональної програми бюджетне фінансування.