back

Не допустити розповсюдження інфекцій

14-05-2009 | 14:06

Про активізацію боротьби з розповсюдженням туберкульозу, СНІДу та інших соціально небезпечних інфекційних хвороб йшлося на черговому засіданні відповідної координаційної ради, очолюваної заступником голови, керівником апарату облдержадміністрації Володимиром Приходьком.

Статистичні дані захворюваності на СНІД та туберкульоз в області викликають у фахівців неабияке занепокоєння. Так, за словами головного лікаря обласного протитуберкульозного диспансеру Валерія Дуброва, лише 55,6% населення області пройшли минулого року флюорографічне обстеження. Це при тому, що у 2008 році на кожні сто тисяч жителів області припадало 77,8 випадку виявлення туберкульозу, а у І кварталі 2009-го – 82,3 випадку. 83% померлих від цієї хвороби були працездатного віку.

Зі 130 312 обстежених у 2008 році мешканців області 1458 виявились ВІЛ-позитивними. З 27 регіонів України Чернігівщина посідає десяту сходинку за розповсюдженістю ВІЛ-інфекції, повідомив головний лікар обласного центру боротьби з ВІЛ-СНІДом Микола Дейкун. На сьогодні в області на диспансерному обліку перебуває 1742 носії цієї інфекції. Рівень смертності хворих на ВІЛ-СНІД на Чернігівщині склав минулого року 26%.

Про профілактичні заходи, спрямовані на протидію цим страшним інфекціям, доповідали членам координаційної ради начальник управління у справах сім’ї та молоді Борис Атрощенко, заступник начальника управління освіти і науки Марія Кальпета, начальник відділу у справах релігій облдержадміністрації Віктор Молочко. Йшлося на засіданні і про профілактику захворювань та лікування осіб, що перебувають в місцях позбавлення волі або звільнилися звідти.

Свої зауваження і пропозиції до роботи всіх причетних структур внесла голова комісії з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та іншим соціально небезпечним хворобам Міністерства охорони здоров’я Світлана Черенько. Особливу увагу вона приділила профілактичній роботі у дитячому та молодіжному середовищі, серед вагітних жінок. «Реальний рівень захворюваності на туберкульоз значно вищий заявленого офіційно. Для ефективної боротьби з розповсюдженням інфекцій необхідно активізувати громадський контроль за хворими», - наголосила Світлана Черенько.

Підсумки засідання координаційної ради підбив заступник голови, керівник апарату облдержадміністрації Володимир Приходько.