back

Люди з обмеженими фізичними можливостями мають стати повноцінною частиною оточуючого суспільства

19-11-2013 | 15:03

Про це йшлося на засіданні «круглого столу» на тему «Проблеми осіб з обмеженими фізичними можливостями», яке 19 листопада провів заступник голови облдержадміністрації Віктор Геращенко.

У заході взяли участь керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, Чернігівської міської ради, представники громадських організацій інвалідів.

Звертаючись до присутніх, Віктор Геращенко відзначив, що в області вживаються заходи для створення безбар’єрного середовища для людей з обмеженими фізичними можливостями, які сприяють залученню інвалідів до активного життя.

За інформацією в.о. начальника управління містобудування та архітектури облдержадміністрації Олександра Грицая проведено 42 засідання комітетів доступності інвалідів та інших маломобільних груп до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури. Зокрема, пандусами та плавними переходами було облаштовано 37 будівель соціальної сфери, спеціальними засобами для посадки та висадки інвалідів обладнані п’ять автобусів у м. Ніжин.

Загалом, майже 90% об’єктів бюджетної сфери вже обладнано пандусами. На сьогодні в містах області існує система контролю, що не дозволяє будувати нові об’єкти, які не пристосовані для доступу людей з обмеженими можливостями.

Також учасники засідання розглянули питання організації підвозу та реабілітації дітей-інвалідів у Чернігівській спеціальній загальноосвітній школі-інтернаті І-ІІІ ступенів та комунальному закладі «Прилуцький навчально-реабілітаційний Центр» Чернігівської обласної ради.

Як зазначалося, наразі в області розроблено проект програми «Соціальне таксі», якою передбачатимуться видатки на придбання двох одиниць спеціалізованого транспорту та забезпечення його пально-мастильними матеріалами тощо. Віктор Геращенко підкреслив актуальність цього питання для інвалідів, особливо в зимовий період та запропонував громадським організаціям області надати свої пропозиції та зауваження.

Також учасники «круглого столу» обговорили проблемні питання, які ускладнюють життєдіяльність людей з обмеженими фізичними можливостями, серед яких: облаштування тролейбусів низькою підлогою, а пандусами - об’єктів бюджетної сфери, торговельної мережі; розміщення інформаційних щитів в громадському транспорті щодо умов перевезення пільгових категорій пасажирів та оголошення зупинок; необхідність розробки інтерактивної карти м. Чернігова.

Учасники засідання дійшли згоди про створення робочої групи, яка буде розробляти пропозиції з вирішення першочергових питань, спрямованих на планомірний розвиток в області безперешкодного середовища для людей з обмеженими фізичними можливостями.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації