back

Чернігів. Влада Чернігівщини працює над питанням погашення заборгованості із заробітної плати

08-11-2013 | 10:06

Питання забезпечення своєчасної виплати заробітної плати в установах бюджетної сфери області та недопущення утворення простроченої заборгованості з виплати зарплати перебуває на постійному контролі керівництва Чернігівщини. На сьогодні 98% ресурсів місцевих бюджетів спрямовуються на фінансування захищених статей бюджету, у тому числі на виплату заробітної плати.

Проте на Інтернет-ресурсах області останнім часом широко обговорюється інформація про заборгованість із заробітної плати працівників закладів культури, зокрема, Чернігівського обласного академічного українського музично-драматичного театру ім. Т.Г.Шевченка та обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм.

Ситуацію, що склалася в цих установах щодо заборгованості із заробітної плати, прокоментували представники влади.


Сергій Мойсієнко, директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації

Статтею 90 Бюджетного Кодексу України передбачено фінансування закладів і установ культури у відповідності до кількості населення у тому чи іншому регіоні. Існуюча формула працює вже більше 10-ти років, і, на превеликий жаль, вона не дозволяє фінансувати належним чином заклади і установи культури.

Чернігівська, Сумська, Полтавська, Житомирська області не можуть конкурувати за кількістю населення з Харківською, Одеською або АР Крим. Тому із року в рік, на жаль, обласний бюджет відчуває ту нестачу коштів, яка потрібна для фінансування заробітної плати.

Дотації, яка виділяється для фінансування театрально-видовищних підприємств (4 театри і філармонія), вистачає на 7-9 місяців. Незважаючи на те, що така ситуація виникає, обласна державна адміністрація, обласна рада, депутатський корпус знаходять шляхи вирішення цього питання. І жодного разу, на представницькому рівні, не звучало питання щодо скорочення кількості установ або закладів області.

У цьому році це питання вже виникало, були підписані спільні розпорядження про виділення додаткових коштів для фінансування театрально-видовищних підприємств і вони були виділені. На сьогоднішній день, в 20-х числах листопада заплановано проведення засідання чергової сесії обласної ради, яка також уточнить бюджет і кошти будуть виділені, а люди отримають заробітну плату.


Іван Коробка, перший заступник голови Чернігівської обласної ради

Питання заборгованості із заробітної плати ми нещодавно розглядали в обласній раді, спільно з обласною державною адміністрацією. Це питання є дуже важливим і хвилює всіх депутатів обласної ради.

Крім того, у минулу суботу під час засідання ради Чернігівської обласної організації Партії регіонів було поставлено питання про проведення сесії, де розглянуть, зокрема, і заборгованість із заробітної плати працівникам закладів культури.

За підсумками 6-ти місяців область має дохідну частину бюджету виконану на 105,1% (11,7 млн. грн. додаткових коштів). Це дає законні підстави, згідно Бюджетного Кодексу України, провести зміни в бюджеті до кінця року, що планується зробити на черговому засіданні сесії обласної ради, яка відбудеться 26-27 листопада.

Над питанням погашення заборгованості із заробітної плати ми працюємо і воно знаходиться в стадії підготовки матеріалів на сесію.


Підготовлено Департаментом
інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю облдержадміністрації