back

Голова облдержадміністрації зустрівся з чернігівськими активістами Народного Руху України

16-07-2009 | 10:54

«Двадцять років тому в новітній вітчизняній історії відбулися події, які докорінно змінили українське суспільство – утворився Народний Рух. Його джерелом було одвічне прагнення до свободи і разом з тим – усвідомлена воля багатьох людей: наукової і творчої інтелігенції, робітників, селян – усіх, хто під гаслом Руху торував шлях до незалежності України».

Такими словами голова облдержадміністрації Володимир Хоменко розпочав урочисту зустріч з учасниками боротьби за незалежність України у 1989-1992 рр. та з нагоди 20-ї річниці створення Народного Руху України.

Голова облдержадміністрації наголосив:1989 рік на Чернігівщині виявився багатий на події. Та справді вікопомною датою стало 9 липня 1989 року – відродження чернігівського «П’ємонту», бо саме новостворена Чернігівська регіональна організація Народного Руху України за перебудову стала однією з найперших в Україні громадських організацій, які згодом виступили ініціаторами створення всеукраїнського Народного Руху у вересні 1989 року.

«Народний Рух України за перебудову був колискою цілої низки сучасних політичних партій. В умовах демократії він став базою формування сучасної багатопартійної системи в Україна і, зокрема, на Чернігівщині», - підкреслив керівник області.

Одним з актуальних завдань сьогодення має стати вивчення історії Народного Руху України. Володимир Хоменко повідомив присутнім, що наразі обласна державна адміністрація спільно з Чернігівським громадським організаційним комітетом з підготовки та проведення заходів щодо відзначення 20-ї річниці утворення громадсько-політичної організації Народного Руху України за перебудову та Українським інститутом національної пам’яті готують до видання перший за часів незалежності збірник документів і матеріалів, присвячений історії створення та діяльності Чернігівської крайової організації Народного Руху України за перебудову. У книжці читачі знайдуть багато унікальних документів, спогадів безпосередніх учасників історичних подій, наукових розвідок, публікацій з місцевої періодики, фотоматеріалів, а також першу спробу укласти список активних учасників національно-визвольної боротьби 1989-1992 років.

«Сьогодні, відзначаючи вже 20-річчя від часу створення Народного Руху України за перебудову, ми прагнемо осмислити цей потужний суспільно-політичний феномен. Тим більше, що сьогоднішній Рух не охоплюється тільки однією політичною партією. Рух – явище набагато ширше. Рух і рухівці – це люди, які відчувають відповідальність перед суспільством і державою за долю країни, її майбутнє. Саме тому найпершими цінностями для фундаторів Руху і для тих, хто сьогодні плекає національну ідею, є розбудова українського суспільства на засадах національних, європейських і загальнолюдських цінностей», - зазначив голова облдержадміністрації.

Він також щиро подякував подвижникам Народного Руху України на Чернігівщині, адже рух став школою справжніх патріотів, людей з активною громадянською позицією. «Цінуємо ваш приклад і ваш досвід. Уроки вашої діяльності будуть корисні нашим співвітчизникам у справі успішного розвитку української нації в сім’ї європейської та світової спільноти”, - сказав Володимир Хоменко.

Спогадами про події, що відбувалися на Чернігівщині 20 років тому з присутніми поділилися представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області, делегат Установчого з’їзду Народного Руху України за перебудову Сергій Бутко; один із засновників, заступник голови обласного товариства української мови ім. Т. Шевченка, делегат Установчого з’їзду Народного Руху України за перебудову, співголова Чернігівської крайової організації РУХу Валерій Сарана, активна учасниця боротьби за об’єктивне висвітлення у засобах масової інформації процесу виборювання Україною незалежності Олена Кияшко та відповідальний секретар Чернігівського обласного товариства української мови ім. Т. Шевченка, голова Чернігівської крайової організації РУХу, організатор походів «Дзвін-90», «Козацькими шляхами» Володимир Ступак.

Учасникам зустрічі також було вручено Почесні грамоти облдержадміністрації Обласної та міської рад.