back

Перебування на Чернігівщині робочої групи Міністерства оборони України

28-04-2009 | 15:18

28 квітня в області працювала робоча група Міністерства оборони України на чолі з тимчасово виконуючим обов’язки першого заступника Міністра оборони України Валерієм Іващенком. До її складу входять фахівці Департаменту утилізації компонентів ракетного палива та ракет і боєприпасів Міністерства оборони України та Командування Сил підтримки ЗС України.

Відбулася зустріч голови облдержадміністрації Володимира Хоменка з т.в.о. першого заступника Міністра оборони України Валерієм Іващенком. Члени робочої групи взяли участь у спільній нараді з представниками обласної державної адміністрації та обласної ради, на якій обговорено проблемні питання зберігання боєприпасів на 6-му арсеналі Командування сил підтримки Збройних Сил України, що дислокується на території Ічнянського району. Однією з головних проблем, яка існує на цьому об’єкті, є його перевантаженість. Майже 60% боєприпасів, які зберігаються на 6-му арсеналі, є надлишковими і потребують утилізації. Це вимагає від органів виконавчої влади та місцевого самоврядування постійного моніторингу стану безпеки арсеналу, розвитку інфраструктури, питань соціального захисту мешканців військового містечка та навколишніх населених пунктів.

Стан пожежної та техногенної безпеки території арсеналу двічі розглядався на сесіях обласної ради і був визнаний таким, що не відповідає вимогам законодавства України. Депутати обласної ради направили звернення до Кабінету Міністрів України та Міністерства оборони України про забезпечення належного рівня пожежної та техногенної безпеки території військової частини, розробку Державної програми утилізації боєприпасів, розгляд питання будівництва газопроводу до житлових будинків військового містечка, вирішення проблеми щодо забезпечення мешканців якісною питною водою.

З метою покращання водопостачання смт Дружба з обласного бюджету було виділено кошти та виконано роботи на 200 тис. грн. Подальші роботи має виконати Міністерство оборони України, на балансі якого знаходиться військове містечко. Також в компетенції зазначеного відомства знаходиться і питання будівництва підвідного газопроводу до смт Дружба. Відповідного листа облдержадміністрація вже направила до Міністерства оборони України.

Обласна адміністрація усвідомлює, яку велику загрозу життю і здоров’ю людей та навколишньому середовищу несе зосередження такої кількості боєприпасів на обмеженій території. Тому керівництво області сподівається на розуміння цієї стурбованості і з боку Міністерства оборони України.

Вирішення усього комплексу проблемних питань, пов’язаних із підтриманням безпечних умов зберігання боєприпасів, проведенням заходів зі скорочення арсеналу, розвитком інфраструктури військового містечка та соціальний захист його мешканців, потребують спільних дій керівництва Міністерства оборони України, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.

Після засідання члени робочої групи виїхали до військової частини А 1479 для ознайомлення зі станом справ та умовами зберігання боєприпасів безпосередньо на місці.