back

З метою збереження і розвитку етнічної самобутності національних меншин

06-11-2013 | 11:51

Під час зсідання Громадської гуманітарної ради 3 липня 2013 президент України Віктор Янукович зауважив, що від часу проголошення незалежності в Україні здійснюється політика щодо національних меншин на засадах гуманізму і толерантності, забезпечення основоположних прав та свобод відповідно до міжнародних пактів.

Відповідна робота, яка ведеться в області щодо збереження і розвитку етнічної самобутності національних меншин України, задоволення їх культурних, мовних та інформаційних потреб, знаходиться на постійному контролі влади.

Про напрацювання і проблеми у цій сфері йшлося під час наради, яку провів голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко.

На території Чернігівської області зареєстровано 15 національно-культурних товариств (6 обласних та 9 міських. У м. Чернігів – азербайджанська, білоруська, вірменська, єврейська, корейська, ромська, російська, німецька, польська общини; у м. Ніжин - грецька, ассирійська, польська; у м. Городня - німецька; у м. Прилуки – польська. Вони не тільки вирішують різні соціокультурні завдання, пов’язані зі своїм етносом, але й спрямовані на встановлення міжнаціональних контактів. У роботі цих громадських об’єднань беруть участь представники різних національностей, прихильників даної культури. При товариствах діють 14 різножанрових аматорських колективи.

Основними формами співпраці влади з національно-культурними товариствами є тематичні зустрічі, різноманітні культурні акції, надання приміщень для проведення національних свят, задоволення прав осіб, які належать до національних меншин та подальшої гармонізації міжетнічних відносин у закладах освіти області тощо.

Щорічно в серпні до чергової річниці незалежності України відбувається міжнародний фестиваль національних культур «Поліське коло», збираючи найкращі творчі колективи національно-культурних товариств області, представників різних етнічних груп Чернігівщини, України, ближнього і дальнього зарубіжжя.

Як підкреслив голова облдержадміністрації Володимир Хоменко, подальша спільна робота органів влади та громадськості повинна бути спрямована, перш за все, на виконання в регіоні завдань Президента України щодо забезпечення реалізації державної політики у сфері міжнаціональних відносин, релігії та захисту прав національних меншин України.


Прес-служба облдержадміністрації