back

Щорський район. За досвідом у Нові Боровичи

01-11-2013 | 09:37

Наприкінці жовтня Чернігівська обласна станція юних натуралістів на базі Новоборовицької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Щорського району провела семінар – практикум для керівників учнівських лісництв.

Тема цього заходу: формування дослідницької культури старшокласників в учнівському лісництві.

У семінарі-практикумі взяли участь 16 керівників колективів юних природолюбів. Зібралися представники середніх шкіл — Городнянської, Добрянської (Ріпкинський р-н ), Кобижчанської (Бобровицький р-н), Світанківської (Ніжинський р-н), Тупичівської (Городнянський р-н), Биринської (Н.-Сіверський р-н), Морівської (Козелецький р-н), Лісовосорочинської (Прилуцький р-н), Холминської (Корюківський р-н), Пакульської (Чернігівський р-н), Семенівського будинку творчості на базі Погорільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів, Остерської гімназії (Козелецький р-н), Борзнянської загальноосвітньої школи-інтернату І-ІІІ ступенів з поглибленим вивченням окремих предметів та курсів, Краснохутірської загальноосвітньої школи-інтернату І-ІІІ ступенів для дітей-сиріт (Н.-Сіверський р-н) та Галайбинської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів (Борзнянський р-н).

У семінарі взяв участь головний спеціаліст відділу лісового господарства Чернігівського ОУЛМГ Володимир Перев’язко.

Новоборовицьке учнівське лісництво вважається одним з кращих в області, тому керівники дитячих природничих колективів зацікавлено знайомилися з його роботою та переймали досвід. Учасники семінару відвідали теплиці і шкільний лісорозсадник, який знаходиться на території Новоборовицького лісництва, а також попрацювали в «Лабораторії фахового досвіду».

Нині досить актуальне питання тематики та методики проведення дослідницьких, природоохоронних практичних робіт. Отож керівники дитячих колективів отримали на електронних носіях методичний посібник про проведення дослідницької роботи в учнівських лісництвах, який підготували методисти Чернігівської обласної станції юних натуралістів та Чернігівського національного педагогічного університету ім. Т. Г. Шевченка і працівники Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства.

А Володимир Кухаренко, директор Новоборовицької середньої школи, розповів гостям про становлення, розвиток і перспективи місцевого учнівського лісництва. Його вихованці презентували досвід роботи свого колективу. Дуже сподобався учасникам заходу виступ природничої агітбригади.

На завершення семінару відбувся круглий стіл з обміну практичним досвідом, як оберігати юним лісівникам зелені багатства нашого краю та залучати учнів до лісогосподарської і дослідницької роботи.

Світлана Велігорська,
завідувач відділом Чернігівської
обласної станції юних натуралістів