back

Питання протидії соціально-небезпечним хворобам знаходяться під постійною увагою влади та громадськості

30-10-2013 | 13:58

Стан боротьби із соціально-небезпечними хворобами, виконання програмних заходів, роботу міської ради з питань протидії туберкульозу, ВІЛ-інфекції СНІДу у м. Чернігові розглянули на черговому спільному засіданні обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції СНІДу і постійної комісії з питань охорони здоров’я та захисту населення від наслідків аварії на ЧАЄС обласної ради, яке 30 жовтня провів в.о. заступника голови облдержадміністрації Юрій Музика.

Відкриваючи засідання, Юрій Музика зазначив, що туберкульоз та ВІЛ-інфекція СНІД – це надзвичайно актуальні проблеми сучасного суспільства. До роботи у сфери протидії цим хворобам залучено широке коло партнерів: органи влади, урядові заклади та установи, міжнародні та громадські організації. Заходи та програми, які впроваджуються, є полі секторальними, розгалуженими, мають різні джерела фінансування і вже дали певні результати. На Чернігівщині відмічається покращення провідних епідемічних показників з туберкульозу, що свідчить про певну стабілізацію епідситуації в області.

Як зазначалося, у Чернігові діє міська Програма забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД на 2010-2013 роки. Поширеність ВІЛ-інфекції в місті значно перевищує обласні показники. Станом на 01.10.2013 під медичним наглядом перебуває 1195 ВІЛ-інфікованих жителів міста, із них 174 особи мають діагноз СНІД.

Для жителів міста забезпечена доступність до головної ВІЛ-сервісної послуги – консультування та тестування на ВІЛ. На базі трьох лікарень працюють кабінети «Довіри», до яких за 9 місяців поточного року звернулося 10,2 тис. людей.

За результатами обговорення цього важливого питання обласна рада з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції СНІДу прийняла рішення щодо продовження моніторингу стану виконання програмних заходів, звернувши увагу керівництва міста на фінансове забезпечення заходів та ефективне використання коштів, налагодження дієвої співпраці між урядовими та громадськими організаціями по вирішенню нагальних проблем подолання епідемії, активізації роботи медичної служби міста та перегляду складу міської координаційної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції СНІДу.

Окрім цього рада розглянула питання щодо впровадження замісної підтримувальної терапії в області, виконання Меморандуму про взаємодію між Чернігівською облдержадміністрацією, Державною службою з питань протидії ВІЛ/СНІДу і організацією АВТ Assotiation, підготовку обласного плану заходів до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом тощо.

За результатами засідання готується відповідний протокол.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації