back

Чернігів. Турбота про ветеранів — пріоритет державної політики

30-10-2013 | 11:33

Розмір разової грошової допомоги до Свята Перемоги ветеранам війни та членам сімей загиблих (померлих) ветеранів щороку збільшується. У 2013-му 65100 громадян цієї категорії, що проживають в області, одержали 32,6 млн гривень. Це майже вчетверо більше суми, призначеної у перший рік таких виплат.

В області триває реалізація соціальних ініціатив Президента України, відповідно до яких впроваджуються в життя заходи, спрямовані на підвищення соціальних стандартів для ветеранів війни. Про це на черговому засіданні прес-клубу «Ділове слово» повідомила заступник директора Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації — начальник управління соціального захисту населення Інна Снегерьова.

Згідно з чинним законодавством соціальний захист ветеранів війни здійснюється шляхом надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива та скрапленого газу, послуг зв’язку, забезпечення технічними засобами реабілітації та пересування, санаторно-курортним лікуванням. Так, наприклад, за рахунок субвенції з державного бюджету за 9 місяців поточного року надано пільг ветеранам на загальну суму 77,4 млн гривень. Крім того, 158 інвалідів війни та 77 учасників бойових дій одержали путівки до санаторно-курортних закладів. Ще 879 громадян цієї категорії скористалися правом на отримання компенсації за невикористані путівки. Сума її склала майже 285 тисяч гривень.

Вирішення проблем інвалідів та ветеранів війни є можливим лише за умови тісної співпраці органів влади та громадських організацій. В жовтні поточного року за ініціативи громадських об’єднань було проведено ІІІ Всеукраїнський форум ветеранів, де розглянуто питання соціально-правового захисту ветеранів та визначено шляхи подальшої роботи з виконання відповідних цільових програм.

У Чернігівській області в числі інших соціальних програм реалізується Програма фінансової підтримки обласних громадських організацій інвалідів та ветеранів, основним завданням якої є реалізація державної політики у сфері соціального захисту населення та надання фінансової підтримки ветеранським організаціям.

Головний лікар обласного госпіталю для інвалідів та ветеранів Великої Вітчизняної війни Володимир Товчига повідомив, що в області проживає 70500 ветеранів. Він підкреслив, що основні напрями надання допомоги ветеранам війни визначені Указом Президента України «Про заходи у зв’язку з відзначенням 70-ї річниці визволення України від фашистських загарбників та 70-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941–1945 років», соціальними ініціативами Президента, українським законодавством.

Ветерани області одержують стаціонарну медичну допомогу в комунальному лікувально-профілактичному закладі «Обласний госпіталь для інвалідів та ветеранів Великої Вітчизняної війни» на 100 ліжок, а також в Українському державному медико-соціальному центрі ветеранів війни у с. Циблі Київської області, де щороку лікується близько 250 мешканців нашої області. Крім того, в медичних закладах області функціонують 193 палати для інвалідів та ветеранів війни (574 ліжка).

На 2013 рік на безкоштовне амбулаторне лікування ветеранів війни в місцевих бюджетах заплановано 958,9 тис. грн, з яких за 9 місяців поточного року використано 545,6 тис. грн. 67155 ветеранів війни (95,3%) пройшли комплексний медичний профілактичний огляд у медичних закладах області.

У разі потреби ветерани користуються пільгами, передбаченими постановою Кабінету Міністрів України «Про реалізацію пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою», і купують ліки за значно нижчими цінами.

На Чернігівщині питання виконання соціальних ініціатив Президента України перебуває під постійним контролем обласної державної адміністрації та органів місцевого самоврядування, адже, як наголошує Президент України Віктор Янукович, обов’язок держави — «охопити всіх ветеранів війни особливою турботою, належним соціальним захистом та медичним обслуговуванням».


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації