back

В облдержадміністрації презентували проект містобудівного розвитку транскордонного регіону Україна-Росія в межах Єврорегіону «Дніпро»

29-10-2013 | 14:16

Міжнародне співробітництво – є однією з найбільш актуальних питань сьогодення. У розширенні зовнішніх багатогалузевих зв’язків велике значення мають прикордонні території, де перш за все виникають та реалізуються спільні інтереси України та сусідніх держав. Про це зазначив в.о. заступника голови облдержадміністрації Юрій Музика під час наради щодо обговорення містобудівного розвитку області.

Представники державного підприємства «Український державний науково-дослідний інститут проектування міст «Діпромісто» під час заходу презентували проект містобудівного розвитку транскордонного регіону Україна-Росія в межах Єврорегіону «Дніпро». Розробка проекту, яка розпочалась у минулому році, наближається до завершення. Тому фахівці вирішили ознайомити з матеріалами керівництво області, прикордонних районів, відповідних структурних підрозділів облдержадміністрації, організацій області та з урахуванням їх зауважень і пропозицій внести відповідні корективи до проекту.

Як зазначалося, відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 1 грудня 2010р. № 1088 «Про затвердження Державної програми розвитку транскордонного співробітництва на 2011 - 2015 роки» протягом 2011 - 2015рр. передбачене розроблення спільного українсько-російського проекту містобудівного розвитку, що бере участь у транскордонному співробітництві.

Виконання спільного українсько-російського транскордонного містобудівного проекту в межах Єврорегіону «Дніпро» - є одним з етапів реалізації загальної концепції розвитку транскордонного простору України, визначеної Генеральною схемою планування території України, схемами планування територій областей України та Російської Федерації.

Метою розробки транскордонного проекту є визначення основних проблем прикордонного регіону, вузлів транскордонного співробітництва та формулювання пропозицій щодо розвитку прикордонних територій.

Подальша реалізація спільного українсько-російського транскордонного містобудівного проекту в межах Єврорегіону «Дніпро», сприятиме ефективному використанню природно-ресурсного і трудового потенціалу; спільному вирішенню екологічних проблем двох держав, зокрема щодо радіаційно-забруднених територій внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС з метою мінімізації її наслідків; удосконаленню транспортної системи українсько-російського прикордоння, територіальної організації виробництва і розселення з урахуванням можливостей формування транскордонних економічних кластерів; забезпеченню підвищення потенціалу малих населених пунктів, які розташовані у межах прикордонної смуги і характеризувалися у розвитку за останній період депресивними ознаками; розробці спільних прикордонних туристично-рекреаційних зон з метою активізації використання об’єктів культурної спадщини та узгодженню планувальної структури та функціонального зонування територій, здійсненого в процесі розробки регіональних містобудівних проектів в Україні.


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації