back

Державні службовці відзначають професійне свято

23-06-2009 | 14:12

«Без перебільшення можна сказати, що саме на Вас покладено основний тягар забезпечення чіткої роботи державних структур, відповідальність за реалізацію найголовніших функцій держави. Від ваших щоденних зусиль, професіоналізму, мудрості, принциповості, сумління та ініціативності значною мірою залежить ефективність вирішення економічних та соціальних завдань в країні, а також піднесення позитивного іміджу держави на міжнародному рівні». Такими словами привітав державних службовців із професійним святом голова облдержадміністрації Володимир Хоменко під час урочистого зібрання, яке відбулось в облдержадміністрації 23 червня.

Він також підкреслив: запозичивши краще зі світового досвіду, впроваджуючи засади національних традицій і особливостей, Державна служба України на сьогодні є достатньо розвиненою державною інституцією, яка відіграє важливу роль у поступальному державотворчому процесі.

Невід’ємною складовою вертикалі виконавчої влади є обласна когорта держслужбовців, діяльність яких завжди була впливовим чинником соціально-економічного розвитку області.

На сьогоднішній день в області статус державних службовців та посадових осіб органів місцевого самоврядування мають 12 тисяч 200 осіб.

Однією з особливостей державної служби нашої області є переважаюча зайнятість у ній жінок, котра постійно зростає. У минулому році кількість жінок-державних службовців збільшилася майже на 3,6 відсотка і склала 6,8 тисячі осіб. Можна оцінити як результат втілення гендерної політики той факт, що в області поширюється практика призначення жінок на керівні посади. Про це свідчить зростання у 2008 році на 3 відсотки кількості жінок-керівників.

Володимир Хоменко відмітив, що упродовж останніх трьох років спостерігається тенденція до збільшення кількості молодих працівників. Кожен п’ятий державний службовець має вік до 27 років, кожен четвертий – від 28 до 34 років. Це – нове покоління, яке увійшло у свідоме життя за часів незалежної України. Люди з іншою ментальністю й великими амбіціями щодо самореалізації.

Позитивним є те, що з кожним роком постійно збільшується кількість працюючих із вищою освітою. Понад дві третини державних службовців мають повну вищу освіту, 11 осіб мають науковий ступінь, 2 – вчене звання.

У 2008 році вищу або другу вищу освіту здобули ще 197 працівників. При цьому зростає кількість тих, хто отримує рівень магістра за напрямом “Державне управління”. Найбільша частка державних службовців (майже чверть) має стаж держслужби від 5 до 10 років, кожен п’ятий працює на державній службі від 10 до 15 років, а близько 6 відсотків – понад 25 років.

Голова облдержадміністрації зазначив, що навіть у складних реаліях сьогодення населення області, усі галузі регіону відчувають вплив і увагу працівників, що перебувають на державній службі.

«Нехай виваженими будуть Ваші дії, а наполеглива праця увінчається заслуженим визнанням. Хай вірність і відданість справі стануть запорукою нових здобутків, а наступні роки будуть сповнені творчим натхненням, життєвою енергією, добром і мудрістю у діяльності задля кращого майбутнього рідного краю», - побажав державним службовцям керівник області.

Держслужбовців також привітала голова обласної ради Наталія Романова.

В рамках урочистостей також відбулося відзначення переможців і учасників ІІ туру Всеукраїнського конкурсу „Кращий державний службовець” в Чернігівській області у 2009 році та вручення відзнак Кабінету Міністрів України, Головдержслужби України, обласної державної адміністрації державним службовцям органів виконавчої влади області.