back

Реформування системи надання адміністративних послуг – важлива складова забезпечення сприятливого бізнес-клімату в області

24-10-2013 | 16:00

Удосконалення системи надання адміністративних послуг, створення центрів надання адміністративних послуг міськими радами міст обласного значення та райдержадміністраціями розглянули та обговорили на розширеному засіданні Регіонального комітету з економічних реформ, яке 24 жовтня провів голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко.

Відкриваючи засідання очільник області зазначив, що реформування системи надання адміністративних послуг відбувається на виконання доручень та завдань Президента України Віктора Януковича щодо розвитку економіки країни і є важливою складовою забезпечення сприятливого бізнес-клімату, запобігання проявам корупції та усунення різного роду посередництва під час надання таких послуг.

«Глава держави наголошує на необхідності створення зручних та доступних умов для одержувачів адміністративних послуг, забезпечення організації роботи по відкриттю центрів з їх надання. За його словами, зняття обмежень, спрощення процедур, підвищення якості адміністративних послуг і дерегуляція – це ідеологічні основи розвитку підприємництва, які повинен взяти на озброєння кожен керівник виконавчої влади. Адже саме підприємництво є базою формування середнього класу, створення нових робочих місць та самозайнятості населення», – зауважив Володимир Хоменко.

Він також підкреслив, що відкриття центрів адміністративних послуг є важливим кроком для врегулювання відносин пересічних громадян та суб’єктів господарювання з владою. Адже кожен відвідувач такого центру зможе отримати кваліфіковану інформаційну, консультативну та практичну допомогу щодо послуг, які будуть в ньому надаватися.

Про удосконалення системи надання адміністративних послуг, створення центрів надання адміністративних послуг міськими радами міст обласного значення та райдержадміністраціями поінформувала присутніх заступник директора Департаменту економічного розвитку облдержадміністрації Світлана Полторацька.

У жовтні минулого року вступив в дію Закон України «Про адміністративні послуги», ініційований Главою держави. Основна мета Закону – створення доступних та зручних умов для реалізації та захисту прав, свобод, законних інтересів громадян і суб’єктів господарювання щодо отримання адміністративних послуг, запобігання проявам корупції під час їх надання.

Світлана Полторацька зазначила, що створення центрів надання адміністративних послуг і є "серцевиною" реформи у сфері адмінпослуг. Адже саме центри мають поліпшувати якість їх надання.

Що стосується Чернігівської області, то робота щодо створення центрів розпочалась наприкінці 2011 року. Визначною подією в цілому для області стало урочисте відкриття у вересні 2012 року Центру надання адміністративних послуг у м.Чернігові. З метою неухильного виконання доручення Президента України щодо забезпечення відкриття центрів до 1 листопада 2013 року, розпорядженням голови облдержадміністрації затверджено план-графік їх відкриття, згідно з яким станом на сьогодні вже відкрито 18, а до 31 жовтня очікується відкриття усіх 25-ти центрів.

Результатом створення таких центрів є забезпечення прозорості, відкритості та зрозумілості дій у сфері адмінпослуг. У свою чергу для органів виконавчої влади створення центру дасть змогу впорядкувати роботу з документами, створити єдиний інформаційний простір для всіх видів інформації, підвищити ефективність роботи працівників та якість обслуговування замовників адмінпослуг.

Підбиваючи підсумки засідання Регіонального комітету з економічних реформ, голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко наголосив, що Глава держави вимагає від усіх гілок влади, щоб жителі України відчули, що реформи – це зміни на краще, це нові умови і нові можливості. Тому подальше впровадження ключових реформ, ініційованих Президентом України – основне завдання на сьогоднішній день.

Очільник області закликав керівників місцевих органів виконавчої влади зробити все можливе для реалізації завдань щодо упорядкування надання адміністративних послуг на місцевому рівні.

«Проведення цих заходів сприятиме створенню зручних і доступних умов для отримання жителями Чернігівщини необхідних адміністративних послуг», – констатував Володимир Хоменко.


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації