back

Чернігів. Підведено підсумки роботи банківського сектору

22-10-2013 | 09:56

18 жовтня 2013 року в приміщенні управління Національного банку України в Чернігівській області відбулось засідання банківсько-кредитної ради.

Під час засідання були підведені підсумки діяльності банківської системи регіону за 9 місяців 2013 року, проаналізовано ситуацію в області на валютному ринку, у сфері готівково-грошового обігу, окреслені завдання з питань здійснення фінансового моніторингу та активізації кредитування населення по програмі «Доступне житло».

Як зазначалося, протягом січня-вересня поточного року на грошово-кредитному ринку області закріпились позитивні тенденції, що стосуються як кредитування, так і залучення депозитів.

Підтримка цінової стабільності сприяла покращенню ринкових очікувань та посиленню довіри до національної грошової одиниці. Динаміка депозитів населення в гривні характеризувалася щомісячним приростом, який за 9 місяців 2013 року в регіоні становив 25,6%, за вкладами в іноземній валюті лише 2,3%. Станом на 1 жовтня 2013 року на вкладних рахунках в банківській системі Чернігівщини знаходиться 5333 млн грн заощаджень.

Вимоги за кредитами банків за період з початку року виросли на 4,8% до 4130 млн грн. Таке зростання було забезпечене корпоративним сектором, заборгованість якого збільшилась на 8,1 % і на 1 жовтня поточного року становила 2553 млн грн. Кредитний портфель фізичних осіб залишився на рівні початку року – 1577 млн грн.

Покращилась строкова структура кредитних вкладень банків. За січень-вересень частка довгострокових кредитів зросла на 2,3 відсоткових пункти, склавши на 1 жовтня 62,1 %. Позичальники надають перевагу гривневим кредитам, їх питома вага складає 75,3 % від загальної суми вимог за кредитами.

Банківські установи за 9 місяців 2013 року помітно наростили об”єми видач нових кредитів. За цей період в економіку регіону спрямовано 3791 млн грн кредитної підтримки, що на 14,6 % або на 484 млн грн більше, ніж за відповідний період минулого року.

На засіданні також обговорили ряд інших робочих питань діяльності банківських установ.


Управління Національного банку
України в Чернігівський області