back

Чернігів. Всеукраїнський тиждень фінансової грамотності

16-10-2013 | 15:32

Національний банк України в рамках реалізації Плану заходів з підвищення рівня фінансової грамотності населення на 2013 рік, затвердженого наказом Національного банку України від 18.05.2013 № 61-од, пропонує громадським організаціям, професійним асоціаціям, банківським та фінансовим установам, комерційним компаніям, центральним та місцевим органам влади взяти участь у проведенні Всеукраїнського тижня фінансової грамотності та Всесвітнього дня заощаджень в Україні.

Всесвітній день заощаджень відзначатиметься в Україні 31 жовтня, а Всеукраїнський тиждень фінансової грамотності розпочнеться 04 листопада цього року.

Основними завданнями Всеукраїнського тижня фінансової грамотності та Всесвітнього дня заощаджень стануть роз’яснення щодо ведення сімейного бюджету, основних принципів фінансового обліку, виховання звички до заощаджень та інвестицій, надання правдивої інформації про основні фінансові продукти, за допомогою яких можна реалізувати свої плани.

Як зазначив заступник начальника управління Національного банку України в Чернігівській області Віктор Лещенко "В сучасному суспільстві дуже важливо володіти елементарними знаннями у сфері управління власними фінансами, ведення сімейного бюджету, планування витрат, зберігання заощаджень. Національний банк України готовий до співпраці з кожним партнером, що зацікавлений у підвищенні рівня фінансової грамотності населення. Фінансова просвіта допоможе пересічному громадянину, як споживачу фінансових послуг, при необхідності захистити свої права".

У рамках Всеукраїнського тижня фінансової грамотності передбачається проведення партнерами Національного банку України освітніх заходів для різних вікових і соціальних груп населення за спеціально розробленими Національним банком України методичними рекомендаціями та сценаріями відповідно до цільових аудиторій з їх особливостями та сферою інтересів. Матеріали можна отримати, звернувшись до координатора цього напряму – Прес-служби Національного банку України (електронна скринька: [email protected]).

Торік заощадливість була основною темою Всесвітнього дня заощаджень в Україні. Саме для школярів, студентів, молодих сімей, дрібних підприємців та пенсіонерів проводилися освітні заходи, ініційовані Національним банком України. Під час проведення Всесвітнього дня заощаджень в Україні цього року пропонуємо банкам провести Дні відкритих дверей у своїх відділеннях із використанням розроблених методичних рекомендацій.

Усі зацікавлені партнери, які мають досвід, ресурси та бажання для проведення тематичних інтерактивних занять для різних соціальних та вікових груп населення, можуть приєднатися до заходів Всеукраїнського тижня фінансової грамотності, повідомивши про свої наміри Прес-службу (електронна скринька: [email protected]) або управління Національного банку України в Чернігівській області (тел. 04622-4-00-09) та отримавши відповідні методичні матеріали.

Ефективна співпраця державних органів, учасників фінансового ринку та громадських організацій у реалізації соціально важливих ініціатив Національного банку України з підвищення рівня фінансової грамотності населення сприятимуть формуванню в українців навичок заощадження та управління власними фінансами, а також ефективності захисту прав споживачів фінансових послуг.

Інформаційна довідка про Всесвітній день заощаджень

Історія святкування Всесвітнього дня заощаджень розпочалася в італійському місті Мілан, коли 27 жовтня 1924 року представники ощадних банків із 29 країн зібралися на свій перший міжнародний конгрес ощадних банків (1st International Savings Bank Congress), який тривав до 31 жовтня. Саме в цей день один із його учасників – італійський професор Равізза запропонував щороку відзначати цей день як "Міжнародний день заощаджень" "на згадку про перші збори ощадних банківських інститутів усіх країн". За задумом організаторів, цей день має бути присвячений економії у широкому розумінні цього слова – від заощадження грошей до дбайливого ставлення до часу, речей, природних ресурсів тощо, а його метою проголосили стимулювання ідеї заощадження коштів та планування витрат. Автори ідеї пропонували, щоб у цей день усі банки були відкриті і населення мало змогу переводити заощадження на свої рахунки.

У 1989 році Міжнародний день заощаджень офіційно визнаний директивою ООН.

Торік вперше відбувся День заощаджень в Україні, у якому взяли участь близько двох десятків банків. У цей день вони пропонували своїм клієнтам особливі умови розміщення депозитів, а також додаткову інформацію про діяльність фінансових установ. Для громадян цей день став шансом підвищити рівень фінансової грамотності та покращити фінансовий стан своєї родини, а для банків – можливістю залучити нових клієнтів та збільшити довіру до своєї діяльності.


Управління Національного банку
України в Чернігівський області