back

Відкрито інформаційно-довідковий зал розсекречених архівних матеріалів СБУ

20-05-2009 | 15:11

Цього ж дня голова облдержадміністрації Володимир Хоменко взяв участь у відкритті інформаційно-довідкового залу розсекречених архівних матеріалів СБУ.

В електронній базі даних залу, яка складається з п’яти компонентів (документи, фотоархів, наукові видання, виставки та презентації, матеріали ЗМІ), розміщено розсекречені матеріали Галузевого державного архіву СБУ періоду з 1917 по 1991 роки. Електронний архів працює на основі спеціальної програми, що дає можливість швидко знайти потрібні документи за різними категоріями пошуку. Всі матеріали систематизовано й об’єднано тематично (Голодомор 1932-33 років, діяльність ОУН-УПА, репресії в Україні, друга світова війна, дисидентський рух тощо.

База даних містить понад чотири тисячі розсекречених документів, більш ніж тисячу фотоматеріалів, понад 100 науково-довідкових видань. При цьому вона постійно оновлюватиметься.

Як зазначив голова облдержадміністрації Володимир Хоменко, відкриття інформаційно-довідкового залу - це ще один крок до тих сторінок історії, які були заборонені для вивчення, для пізнання історичної правди.

«Поступово, крок за кроком, ми відтворюємо реальну картину тих часів, доносимо правду до людей. Але розсекречення того, що було так далеко заховано від нас протягом багатьох років, повинно відбуватися разом з увіковіченням пам’яті про тих, хто невинно постраждав. Зараз ми активно працюємо у цьому напрямку. Це і видання книги свідчень про страшні роки Голодомору 1932-1933 років в Україні та книги «Реабілітовані історією», відновлення пам’яті про героїв Батурина і Крут, встановлення пам’ятних знаків жертвам Голодомору в області. На часі - відкриття пам’ятника Борцям за волю України біля Єкатерининської церкви та відкриття пам’ятного знаку жертвам політичних репресій під Халявином. Це – тільки початок нашої роботи і ми робитимемо все для того, щоб винести потрібні уроки з минулого і не повторювати їх у майбутньому», - зазначив Володимир Хоменко.