back

В основі співпраці – конструктивний соціальний діалог

15-10-2013 | 17:10

15 жовтня під головуванням першого заступника голови облдержадміністрації, співголови ради – голови групи повноважних представників від обласної державної адміністрації Миколи Стрільця відбулося спільне засідання територіальної тристоронньої соціально-економічної ради та обласної робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення, на якому розглянуто ряд соціально-значущих питань.

Насамперед, сторони соціального діалогу проінформували про реалізацію положень Генеральної та виконання зобов’язань регіональної угод у І півріччі 2013 року. Зокрема, зазначалося, що співпраця соціальних партнерів області в рамках взятих зобов’язань була спрямована на покращення рівня життя жителів області, реалізацію соціальних ініціатив Президента України в соціально-економічній сфері.

Збереженню фінансової стабільності промисловості області, ефективному розвитку продуктивних сил сприяла діяльність підприємств щодо залучення інвестицій, в т.ч. іноземних. Обсяг капітальних інвестицій перевищив 1,1 млрд грн – майже в 1,2 рази більше проти минулорічного періоду. Прямих іноземних інвестицій обліковують 119,2 млн дол. США, що на 13,5 % більше проти початку року.

В аграрному секторі економіки досягнуто приросту валової продукції по всіх категоріях господарств на 2,5%, а в сільгосппідприємствах – на 4,9 %.

Послідовні дії в сфері зайнятості сприяли виконанню завдання І-го півріччя 2013 року із працевлаштування: знайдено роботу 11,3 тис. громадян, з яких 7,7 тис. осіб перебували на обліку як безробітні.

Середня заробітна плата за січень-серпень ц.р. в області склала 2476 грн, що перевищує її розмір за відповідний період попереднього року на 9,2 % та забезпечує рівень прожиткового мінімуму для працездатних осіб (1147 грн) у 2,1 рази.

Конструктивний та плідний розвиток соціального діалогу в регіоні слугує міцною базою колдоговірної роботи. За статистичними даними регулюють трудові відносини через колективний договір 2908 колективів області, що охоплює 86,3 % працюючих (в Україні – 81,4 %). За показником охоплення область посіла 7 місце серед інших областей країни.

Питання охорони праці, умов праці та відпочинку є одним із пріоритетних напрямків співпраці соціальних партнерів обласного рівня. В області понад 15,1 тис. осіб працюють в умовах, що не відповідають санітарно-гігієнічним нормам, кожен п’ятий працівник користується хоча б одним із видів пільг або компенсацією за роботу в несприятливих умовах праці.

На належному рівні в області функціонує система державної соціальної підтримки населення.

Соціальні партнери також обговорили питання легалізації трудових відносин та додержання державних мінімальних гарантій в оплаті праці на підприємствах області, про що інформували Департамент соціального захисту населення облдержадміністрації та територіальна державна інспекція з питань праці в області.

Як зазначалося, одним із пріоритетних напрямів державної політики у сфері праці є детінізація заробітної плати та зайнятості населення, тому органи місцевої виконавчої влади стали активним провідником та організатором процесу реалізації цієї політики в регіоні.

Робочі групи на місцевих рівнях продовжують свою діяльність у напрямку легалізації трудових відносин між роботодавцями і найманими працівниками та додержання роботодавцями державних мінімальних гарантій в оплаті праці.

Учасники засідання також розглянули питання про стан системи професійного навчання та підвищення кваліфікації кадрів на виробництві, зокрема, на підприємствах переробної промисловості, про внесення змін до Закону України «Про соціальний діалог в Україні».

На завершення діалогу соціальні партнери намітили перспективний план роботи територіальної ради.


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації