back

Державна комісія розглянула цілий спектр питань техногенно-екологічної безпеки

14-10-2013 | 16:06

Стан підготовки центральних і місцевих органів виконавчої влади, відповідних служб до дій в осінньо-зимовий період, заходи щодо ліквідації арсеналів застарілих боєприпасів, питання обладнання об’єктів підвищеної безпеки автоматизованими системами виявлення та оповіщення розглянули учасники засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яку 14 жовтня в режимі селекторної наради провів Віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул. Відкриваючи нараду, Олександр Вілкул наголосив, що запобігти виникненню надзвичайних ситуацій завжди легше ніж їх ліквідовувати. Тому в регіонах необхідно відпрацювати механізм взаємодії всіх органів та служб, які входять до обласних оперативних штабів, провести навчання з реагування на надзвичайні ситуації, підготувати всю спецтехніку, створити запас посипочного матеріалу та реагентів тощо.

«До кінця жовтня ця робота повинна бути закінчена», - підкреслив Віце-прем’єр-міністр України.

За словами Олександра Вілкула, на сьогодні на складах, арсеналах зберігається майже 1 млн тонн застарілих боєприпасів, утилізація, яких відбувається згідно розробленого графіку. Такий склад є й на території Чернігівської області, зокрема, в Ічнянському районі. До кінця поточного року тут планується вилучити більше 13 тисяч тонн боєприпасів.

У країні нараховується 3,5 тисяч небезпечних об’єктів, що потребують оснащення автоматизованими системами раннього виявлення та оповіщення надзвичайних ситуацій. До реєстру небезпечних об’єктів включені 50 підприємств агропромислового виробництва.

З метою запобігання виникнення надзвичайних ситуацій на території Чернігівщини запроваджено постійний моніторинг і координацію дій обласних управлінь, організацій і підприємств, місцевих органів виконавчої влади, розроблений відповідний план заходів дій в екстремальних зимових умовах, уточнені плани залучення додаткових сил і засобів на випадок несприятливих погодних умов, розроблено порядок і регламент зв’язку, інформування та оповіщення у разі виникнення надзвичайних ситуацій.

Станом на 01.10.2013 року в області запроваджені системи раннього виявлення надзвичайних ситуацій та оповіщення людей на шести об’єктах. Також розроблено проектно-кошторисну документацію на 26 об’єктах, а на 29 - погоджені технічні завдання.


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації