back

Спільні зусилля органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та аграрного бізнесу – на підвищення добробуту сільського населення

09-10-2013 | 16:48

9 жовтня заступник голови обласної державної адміністрації Олександр Шанойло провів нараду з питань реалізації регіонального проекту «Рідне село» в рамках реалізації у регіоні завдань, доручень Президента України щодо створення належних умов життя для мешканців сільських населених пунктів шляхом залучення аграрного бізнесу для вирішення проблемних питань територіальних громад.

«Президент України Віктор Янукович ставить завдання перед органами виконавчої влади на добровільній основі залучати кошти підприємств, установ та організацій для соціально-економічних розбудовчих процесів у сільській місцевості. Таким чином, за словами Глави держави, природно-ресурсний потенціал територій буде використано для підвищення добробуту жителів», – підкреслив він, відкриваючи нараду.

Як зазначив Олександр Шанойло, на Чернігівщині в сільській місцевості проживає 394,8 тис. чол., або 33,3% від загальної кількості населення області, тому створення сприятливих умов для життєдіяльності та підвищення добробуту сільського населення є одним з пріоритетних напрямків роботи обласної державної адміністрації.

На сьогодні розвиток сільських територій, в своїй більшості, лежить на плечах сільськогосподарських підприємств та недостатньо забезпечених бюджетах сільських рад. Тому до розвитку соціальної інфраструктури сільських територій повинні бути причетні всі без виключення: міністерства і відомства, органи місцевого самоврядування та громади, аграрний бізнес.

З метою розвитку сільських територій в області була розроблена методика участі агробізнесу в соціальному житті села. Приклади плідної співпраці аграрного бізнесу і територіальних громад по області є в Бобровицькому, Прилуцькому, Ніжинському, Носівському, Бахмацькому, Ічнянському, Коропському, Чернігівському районах тощо.

Як зазначалося на нараді, у 2012 році на підтримання в належному стані соціальної сфери сільської місцевості області з державного бюджету було спрямовано асигнувань на загальну суму 159,3 млн. грн. За рахунок зазначених коштів здійснювалось будівництво, реконструкція та ремонт 124 об’єктів соціальної сфери, у тому числі: реконструкція систем опалення – 60 закладів освіти; 17 – охорони здоров’я; 6 – культури та 28 об’єктів комунального господарства.

Підсумовуючи, Олександр Шанойло наголосив, що тільки об’єднавши зусилля органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та аграрного бізнесу можливе вирішення питання по формуванню соціальної інфраструктури на селі, покращенню умов проживання та благополуччя сільського населення.


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації