back

Засідання комісії з вивчення питань відшкодування податку на додану вартість

13-03-2009 | 13:37

Про стан відшкодування та декларування сум бюджетного відшкодування платниками області у 2008 році йшлося на засіданні комісії з вивчення питань відшкодування податку на додану вартість, яке 12 березня відбулося в облдержадміністрації під головуванням заступника голови облдержадміністрації Наталії Білоус.

За словами голови Державної податкової адміністрації в області Валентина Осипенка, протягом 2008 року загальна сума задекларованого бюджетного відшкодування на розрахунковий рахунок суб’єктам господарювання склала 330,3 млн. грн., що на 142,5 млн. грн. більше, ніж у 2007 році. У першу чергу це є наслідком зростання обсягів експортно-імпортних операцій (зовнішньоторговельний оборот товарами у січні - грудні 2008 року склав 797 млн. дол. США). Крім того, зростання задекларованих сум ПДВ відбулося внаслідок зміни порядку відшкодування, зокрема, призупинення видачі податкових векселів при імпортуванні товарів на митну територію України.

Так, станом на 3 березня 2009 року залишок невідшкодованих сум ПДВ склав 119,3 млн. грн., (з порушенням законодавчо встановлених термінів понад 50 млн. грн.), з них підтверджені перевірками - на суму 65,9 млн. грн. Протягом двох місяців поточного року відшкодовано ПДВ на розрахункові рахунки підприємствам області лише в сумі 20,1 млн. грн.

Окреслена проблема, як підсумувала Наталія Білоус, на жаль, призводить до вимивання обігових коштів суб’єктів господарювання, зниження обсягів виробництва, або навіть до повної зупинки виробництва, збільшення збитковості, зменшення надходжень до бюджету. Це не може не турбувати керівництво обласної державної адміністрації. Тому листом від 06.03.2009 „Щодо права використання податкових векселів при імпорті товарів на митну територію України” облдержадміністрація звернулась до Прем’єр-міністра України Ю. Тимошенко та листом від 11.03.2009 „Про стан відшкодування податку на додану вартість” – до Президента України В.Ющенка.

Також на засіданні було заслухано інформацію про результати позовної роботи податкових органів та діяльність щодо упередження незаконного відшкодування податку на додану вартість.