back

Урочистості з нагоди 370-ї річниці від дня народження гетьмана України Івана Мазепи

19-03-2009 | 19:14

„У ці дні наша держава відзначає річницю від дня народження одного з найвидатніших діячів України, людини виняткових адміністративних і дипломатичних здібностей, неперевершеного мецената,”- сказав заступник голови облдержадміністрації Олександр Шанойло, звертаючись до учасників урочистого вечора з нагоди 370-ї річниці від дня народження гетьмана України Івана Мазепи, який відбувся 19 березня у Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику М.Коцюбинського.

Ушанувати пам’ять одного з найвидатніших керманичів української держави прийшли науковці, митці, громадські діячі, студентська молодь.

Згадуючи сторінки біографії Івана Мазепи, учасники зібрання значну увагу приділили періоду його життя, пов’язаному з Чернігівщиною. Адже саме за правління Івана Мазепи досяг найбільшого розквіту Батурин — його гетьманська резиденція. Місто з героїчним минулим сьогодні відроджується, щоб засяяти у колишній славі, нагадуючи сучасному і прийдешнім поколінням українців про минуле нашого народу.

Під час заходу зазначалось, що гетьман Іван Мазепа прагнув створити з України незалежну державу західноєвропейського типу. Справу життя гетьмана продовжують уже нові покоління українців. Сьогодні Президент Віктор Ющенко підтримує курс України на свободу й демократію, утвердження спільних із іншими європейськими націями цінностей.