back

Забезпечити право дітей-сиріт на виховання в сімейному оточенні

30-09-2013 | 08:00

27 вересня в.о. заступника голови облдержадміністрації Юрій Музика провів нараду з керівниками обласних структур та організацій, начальниками служб у справах дітей райдержадміністрацій, міських рад з питань реалізації в області нових соціальних ініціатив Президента України щодо захисту прав дітей.

На початку засідання Юрій Музика привітав працівників служб у справах дітей з Днем усиновлення та вручив відзнаки Уповноваженого Президента України з прав дитини.

Звертаючись до присутніх він, зокрема, зазначив, що одним з головних завдань державної політики в галузі захисту прав дитини, задекларованих новою соціальною ініціативою Президента України «Сімейний затишок – дітям-сиротам та дітям, які залишилися без батьківського піклування», є реалізація права дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, на виховання в сімейному оточенні.

Усиновлення визнане в Україні пріоритетною формою влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Зокрема, в області протягом останніх п’яти років було усиновлено 203 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

За словами в.о. заступника голови облдержадміністрації, на даний час згідно з вимогами чинного законодавства мають підстави для усиновлення 785 дітей, або 31,3% від їх загальної кількості.

Сформована база потенційних кандидатів в усиновителі, яка налічує 29 подружніх пар, з якими на даний час ведеться робота щодо підбору дітей.

Сімейними формами виховання (опіка, піклування, дитячі будинки сімейного типу та прийомні сім'ї) в області на даний час всього охоплено 80,4% дітей зазначеної категорії.

Найбільш поширеною формою сімейного виховання є опіка (піклування) над дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування. Станом на 24.09.2013 під опікою, піклуванням перебуває 1603 дитини.

Все більше і більше дітей знаходять родинне тепло і затишок у прийомних сім’ях (ПС) та дитячих будинках сімейного типу (ДБСТ).

В області на даний час функціонує 204 прийомні сім’ї та 13 дитячих будинків сімейного типу. Прийомні сім’ї створені в кожній адміністративно-територіальній одиниці області. Тільки протягом поточного року створено 3 дитячі будинки сімейного типу та 24 прийомні сім’ї, в які влаштовано 49 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

До кінця року планується створення ще 2 дитячих будинків сімейного типу та 11 прийомних сімей, в які буде влаштовано ще 20 дітей.

«Тісна співпраця органів виконавчої влади, працівників служб у справах дітей, соціальних служб сім’ї, молоді та спорту, освіти сприятиме вчасному виявленню сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах та надання їм допомоги з метою запобігання соціального сирітства», наголосив Юрій Музика на завершення наради.


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації