back

Хід проведення осінньо-польових робіт обговорили на всеукраїнському селекторі

25-09-2013 | 14:55

25 вересня заступник голови облдержадміністрації Олександр Шанойло взяв участь у всеукраїнській селекторній нараді, яку провів перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Іван Бісюк.

У ході засідання учасники розглянули питання проведення комплексу осінньо-польових робіт та організації роботи з реструктуризації бюджетної кредиторської заборгованості шляхом видачі фінансових казначейських векселів.

Аналізуючи ситуацію щодо проведення осінньо-польових робіт, Іван Бісюк зазначив, що складні погодні умови внесли свої корективи в терміни проведення збиральної кампанії. Так, в цілому по Україні вже зібрано 71% урожаю, намолочено 35 млн тонн зерна, що у порівнянні з попереднім роком більше на 4,4 млн тонн.

Але через аномальні природні умови існує небезпека втрати частини урожаю таких культур як соняшник, соя, а через надмірну вологість можливе падіння цукристості у цукрових буряках. У зв’язку з цим, Іван Бісюк акцентував увагу аграрного активу країни на необхідності прискорення проведення збиральних робіт.

Також у ході селекторної наради учасники засідання обговорили стан посіву озимих культур, питання щодо необґрунтованих цін на картоплю і овочі на споживчому ринку, формування регіональних ресурсів зерна та формування цін на зерно нового урожаю.

Що стосується Чернігівської області, то в регіоні склались вкрай несприятливі погодні умови для збору врожаю сільгоспкультур та проведення інших польових робіт. Протягом вересня спостерігалась дощова погода.

Тим не менш, станом на 24 вересня зернові обмолочено на 343 тис. га (51%), намолочено 1092,5 тис. т зерна при середній врожайності 31,9 ц/га. Продовжується посів озимих культур урожаю 2014 року. Сільгосппідприємства посіяли 84 тис. га або 38% до прогнозу озимих колосових культур, з них озимої пшениці – 57 тис. га або 38% та озимого жита – 27 тис. га або 37%.

На завершення селекторної наради Іван Бісюк закликав аграріїв країни максимально використати кожну погожу робочу годину для надолуження втраченого у проведенні осінньо-польових робіт.


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації