back

Володимир Хоменко: «Вшановуючи пам’ять воїнів-визволителів, ми зобов’язані огорнути турботою і посиленою увагою ветеранів»

21-09-2013 | 15:54

На цьому голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко наголосив під час урочистого вечора, присвяченого 70-річчю визволення Чернігова від фашистських загарбників.

Свій виступ очільник області розпочав з приємної місії – оголошення привітання Президента України Віктора Януковича жителям міста Чернігова та Чернігівської області.

Вітаючи ветеранів та усю чернігівську громаду зі святом, Володимир Хоменко, зкрема, згадав величезні втрати, яких зазнала область, адже під час війни на Чернігівщині загарбниками було жорстоко знищено більше 60-ти населених пунктів разом з мешканцями, загинуло майже 130 тисяч мирних жителів, більше 40 тисяч вивезено у фашистську неволю.

Донині залишається незагойною раною в історичній пам’яті українців вражаюча масштабами жорстокості Корюківська трагедія. Відповідним Указом Президента України передбачено як створення Меморіального комплексу пам’яті жителів населених пунктів України, знищених фашистськими окупантами, так і проведення ґрунтовних наукових досліджень, які дозволять відновити в пам’яті імена всіх загиблих.

Керівник області підкреслив: виконати це завдання –це святий обов’язок, вдячна данина пам’яті усім загиблим у тій жахливій війні.

Визволення Чернігівщини почалося у перших числах вересня 1943 звільненням Коропа та Батурина і тривало майже місяць.

879 бійців і командирів 27 національностей удостоєні звання Героя Радянського Союзу за мужність і звитягу, проявлені при визволенні Чернігово-Сіверського краю. Понад 20 тисяч героїв-визволителів знайшли свій останній притулок у чернігівській землі. «Ми з вдячністю пам’ятаємо всіх – командирів і рядових воїнів, підпільників і партизанів, які не шкодували ані сил, ані життя заради звільнення нашого краю. На їх честь височіють у містах і селах пам’ятники та обеліски, створено музеї та меморіальні комплекси», - зауважив голова облдержадміністрації.

В області діє Програма заходів щодо збереження та відновлення меморіальних пам’яток періоду Великої Вітчизняної війни. Її реалізація не лише дозволяє забезпечити утримання цих пам’яток у належному стані, а й сприяє вихованню у молоді національної гордості, високих патріотичних почуттів, шанобливого ставлення до ветеранів війни.

Одним із прикладів збереження історичної пам’яті стало створення за ініціативою обласної держадміністрації та обласної ради Музейно-меморіального комплексу партизанської слави «Лісоград» поблизу села Єліне Щорського району, який став символом пам’яті про всіх, хто у ворожому тилу воював за визволення рідного краю.

Як зазначив Володимир Хоменко, серед заходів, передбачених Указом Президента до 70-ї річниці визволення України від фашистських загарбників та 70-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні – Всеукраїнська естафета пам’яті «Слава визволителям України». Вона започаткована за ініціативою організації ветеранів України, але об’єднує представників різних поколінь з усіх куточків нашої країни: від міста до міста, з району в район, із області в область передаються символічні прапори військових частин, які в буремні сорокові захищали і принесли мир на українську землю.

«Вшановуючи пам’ять воїнів-визволителів, ми зобов’язані огорнути турботою і посиленою увагою ветеранів, які і сьогодні поряд з нами, які прикладом свого життя надихають нащадків на самовіддану працю в ім’я незалежної України.

На посиленні уваги до потреб та проблем ветеранів наголошує і Президент України Віктор Янукович. «Головним напрямом нашої роботи з підготовки та відзначення ювілею Перемоги має бути посилення державної турботи про учасників війни, інвалідів, вдів загиблих, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, жертв нацизму… Це наш святий обов’язок», – підкреслює Глава держави.

Місцеві органи влада прагнуть завжди бути в курсі життя ветеранів, оперативно розв’язувати їх проблеми, пов’язані з поліпшенням побутових умов, забезпеченням висококваліфікованою медичною допомогою», - підкреслив очільник області.

В медичних закладах області функціонують близько 700 ліжок для ветеранів війни. Протягом цього року майже на чверть зросли асигнування на пільгове амбулаторне лікування ветеранів війни.

Більше ніж на 120 мільйонів гривень надано ветеранам пільг на оплату житлово-комунальних послуг, твердого палива і скрапленого газу, послуг зв’язку та інших. Понад 32 мільйони гривень спрямовано на виплату разової грошової допомоги ветеранам війни та членам сімей загиблих. У цьому році ще 10 інвалідів війни отримали автомобілі.

«Розуміючи, що ніякі матеріальні блага не можуть повернути втрачене здоров’я, залікувати рани, нанесені війною, ми намагаємось робити все можливе, щоб висловити нашим шановним ветеранам повагу і вдячність, зберегти пам’ять про подвиг бійців Великої Вітчизняної та передати її наступним поколінням», - зауважив голова облдержадміністрації.

З нагоди свята Володимир Хоменко вручив державні нагороди.

За значний особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток України, вагомі трудові здобутки та високий професіоналізм Указом Президента України орденом „За заслуги” IІI ступеня нагороджено начальника Державної фінансової інспекції в Чернігівській області Юрія Євдокимова.

Присвоєні почесні звання: «Народний артист України» –артисту драми Чернігівського обласного академічного українського музично-драматичного театру імені Т.Г.Шевченка Валентину Судаку; «Заслужений економіст України» – заступнику голови обласної ради Валентину Мельничуку; «Заслужений працівник соціальної сфери України» – завідувачу відділення територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Новозаводського району м.Чернігова Любові Галич.

Привітання голови Верховної Ради України Володимира Рибака присутнім оголосив голова обласної ради Анатолій Мельник.

Зі святом жителів та гостей міста також привітав Чернігівський міський голова Олександр Соколов.

Святковий настрій концертною програмою присутнім створив Національний президентський оркестр, який взяв участь в урочистостях з нагоди 70-річчя визволення Чернігова.


Прес-служба облдержадміністрації