back

Засідання обласної комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат

26-02-2009 | 16:53

Як вирішується питання по ліквідації боргів із заробітної плати на підприємствах, в установах та організаціях області йшлося 25 лютого на засіданні обласної комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, яке проходило під головуванням в.о. голови облдержадміністрації Наталії Білоус.

Про ситуацію з погашенням заборгованості із заробітної плати на підприємствах, в установах та організаціях області на 1 лютого 2009 року присутнім розповів начальник головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Микола Уложенко.

За його словами, наприкінці минулого року загальна сума заборгованості із заробітної плати скоротилася на 29,0%, у тому числі на економічно активних підприємствах – на 20,4%, і становила 19,8 млн. грн. та 14,9 млн. грн. відповідно. Але вже у січні 2009 року в результаті негативного впливу світової фінансової кризи стан виплати заробітної плати в області погіршився, а ситуація з ліквідацією заборгованості відповідно ускладнилась.

Так, кількість діючих економічно активних підприємств-боржників у січні ц.р. зросла на 12 од. (зі 107-ми до 119-ти) та на чверть збільшилась чисельність найманих працівників (з 9,4 тис. чол. до 11,8 тис. чол.), яким своєчасно не виплачено заробітну плату. Середній розмір боргу одному працівнику становив 1,3 тис. грн.

За даними державної статистичної звітності, загальна сума заборгованості найманим працівникам (з урахуванням економічно неактивних) підприємств області у січні зросла на 2,5 млн. грн. або на 12,8% і на 1 лютого ц.р. склала 22,3 млн. грн., у тому числі на діючих економічно активних підприємствах збільшилася на 1,9 млн. грн. або на 13,0% і на початок лютого становила 16,9 млн. грн.

Повністю вдалося ліквідувати загальну заборгованість економічно активними підприємствами 2-х районів області – Бобровицького та Носівського; 16 районів погасили борги у промисловості, 8 – у сільському господарстві.

Заборгованість з місцевого бюджету відсутня. Але в той же час у містах Чернігів, Прилуки та 10-ти районах області (Борзнянському, Городнянському, Корюківському, Куликівському, Менському, Новгород-Сіверському, Прилуцькому, Ріпкинському, Талалаївському, Чернігівському) у січні поточного року зафіксовано зростання загальної суми боргів від 5,5% до 3,7 раза по економічно активних підприємствах.

Основними видами економічної діяльності, які формують заборгованість із виплати заробітної плати серед економічно активних підприємств області, за повідомленням Миколи Уложенка, залишаються промисловість (7,5 млн. грн. або 44,1% від загальної суми), будівництво (3,7 млн. грн. або 21,6%) та сільське господарство (1,9 млн. грн. або 11,2%).

Визначивши коло проблем з питань погашення заборгованості, начальник головного управління окремо зупинився на боргах із виплати заробітної плати працівникам державних підприємств, підпорядкованих центральним органам влади, а також комунальних підприємств, що знаходяться у підпорядкуванні місцевих органів влади. Саме ці проблеми він назвав «гострими»: у державному секторі економіки у січні заборгованість збільшилася на 1,1 млн. грн. або на 55,8% і на 1 лютого ц.р. на 13-ти підприємствах склала 3,1 млн. грн. або 18,4% від загальної суми боргів по економічно активних підприємствах області. На 1 лютого поточного року 17 підприємств комунальної форми власності заборгували своїм працівникам 1,4 млн. грн. (на 94,3 тис. грн. або на 7,5% більше, ніж на початок 2009 року).

Про стан погашення боргів зі сплати страхових внесків до Пенсійного фонду України в області на 1 лютого 2009 року та шляхи його поліпшення учасникам засідання розповів начальник Пенсійного фонду України в області П.Кулініч; про роботу у 2008 році органів територіальної державної інспекції праці з питань погашення заборгованості із заробітної плати найманим працівникам підприємств, установ та організацій області – начальник територіальної державної інспекції праці – головний державний інспектор праці в області Л.Позняк; про ситуацію, проблемні питання та заходи щодо прискорення ліквідації заборгованості із виплати заробітної плати працівникам економічно активних підприємств-боржників м. Чернігова – перший заступник голови м. Чернігова О.Білоусов; про ситуацію, проблемні питання та заходи щодо прискорення ліквідації заборгованості із виплати заробітної плати працівникам ЗАТ «Чернігівська горілка» – перший заступник голови правління ЗАТ «Чернігівська горілка» м. Чернігова Г.Опанасенко.

Підсумком роботи комісії стали надані доручення:

– головам районних та міських комісій з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат максимально сприяти своєчасній виплаті поточної та недопущення зростання заборгованості із заробітної плати підприємствами, установами та організаціями відповідних районів та міст, звернувши особливу увагу на своєчасність виплати зарплати працівникам бюджетних установ області;

– головним управлінням облдержадміністрації: економіки, агропромислового розвитку, житлово-комунального господарства, управлінням облдержадміністрації: харчової та переробної промисловості, регіонального розвитку до 5 березня ц.р. визначити основні проблеми з конкретними прикладами, що впливають на зростання заборгованості із виплати заробітної плати, та відпрацювати дієві пропозиції на державному рівні щодо прискорення її погашення;

– територіальній державній інспекції праці в області підвищити ефективність державного нагляду і контролю за дотриманням законодавства про оплату праці щодо реалізації прав і гарантій найманих працівників у забезпеченні своєчасної винагороди за працю, посилити співпрацю на місцях з органами виконавчої влади, місцевого самоврядування, контролюючими та правоохоронними органами, профспілковими організаціями в частині застосування до порушників законодавства про працю дисциплінарних, адміністративних та кримінальних стягнень;

– Чернігівському виконавчому комітету міської ради проаналізувати стан справ з погашенням заборгованості по кожному будівельному підприємству-боржнику міста та вжити всіх можливих заходів по забезпеченню стовідсоткових розрахунків з боку замовників за виконані роботи та послуги.

Крім того, члени комісії взяли до уваги запевнення першого заступника голови правління ЗАТ «Чернігівська горілка» м. Чернігова Г.Опанасенка щодо зменшення загальної суми заборгованості із виплати заробітної плати працівникам підприємства на 01.03.2009 до 165,0 тис. грн. та повного її погашення до 01.04.2009.