back

Носівщина відсвяткувала 90-річчя

16-09-2013 | 10:03

14 вересня на центральній площі м. Носівки відбулось святкування 90-річчя Носівщини.

Зі святом жителів та гостей міста привітав голова районної державної адміністрації Анатолій Красносільський.

"Носівський край має давню і багату історію, сторінки якої написані багатьма поколіннями земляків. Немеркнучою славою у боротьбі за свободу Вітчизни вкрили себе партизанські ватажки Носівського з’єднання «За Батьківщину!» Михайло Іванович Стратилат та Іван Михайлович Бовкун. 8 славних земляків, які воювали на фронтах Великої Вітчизняної чи у партизанських загонах здобули високе звання Героя. Їх імена викарбувані на стелах нашого Меморіалу Слави. Данину глибокої вдячності усім воїнам ми складаємо сьогодні, напередодні 70-річчя визволення Носівщини, що відзначатиметься 16 вересня.І тоді, і зараз – гордість Носівщини – це передусім її люди. Саме завдяки їхнім старанням, умілим рукам, натхненній праці наша рідна земля живе, розвивається, оновлюється!

У повоєнні десятиліття сотні жителів району за високі трудові здобутки були відзначені урядовими нагородами. Усі трудівники Носівщини у своїй роботі рівнялися на Героїв Соціалістичної праці: Марфу Федорівну Злу, Єфросинію Микитівну Федорцову, Федора Трохимовича Білименка, Степана Івановича Динника, Михайла Федоровича Ткача, Миколу Григоровича Сеника.

Обличчя сучасної Носівщини, її соціальна інфраструктура визначаються значною мірою тим внеском, що зробили у їх розвиток перші керівники виконавчої і представницької влади району останніх десятиліть. Серед них особливо хочу відзначити Віру Григорівну Сотниченко, Віктора Андрійовича Приходька, Павла Дмитровича Шутого, Олександра Івановича Комара.

Справжнім відродженням сільськогосподарського виробництва і населених пунктів протягом кількох десятиліть ми завдячуємо Миколі Васильовичу Рудю, Петру Семеновичу Кононенку, Борису Івановичу Харченку. Тривалий час очолювали наші найбільші промислові підприємства і багато зробили для розбудови Носівки Михайло Васильович Заболотний та Володимир Григорович Кубрак.

Зараз Носівщина упевнено йде шляхом розвитку свого виробничого потенціалу. Працює Носівський цукровий завод. Значний внесок у економіку району роблять хлібоприймальне підприємство, науково-виробничий центр «Прес», кондитерська фабрика «Десна», Товариство «Формстиль». Серед найбільших у державі – Мринське виробниче управління підземного зберігання газу. Попри всі труднощі, зміцнюються сільськогосподарські підприємства. Хлібороби Носівщини у 2012 році зібрали 216 тис. тонн зернових – найбільше за всю історію району. До 6-ти тисяч кілограмів за рік зросла продуктивність корів. Серед лідерів галузі – сільськогосподарські підприємства «Нива-2008», «Агропрогрес», «Агрікор».

Добру славу серед колег у області здобули носівські педагоги, медики, працівники соціального захисту, культури, інших галузей бюджетної сфери.

Праця кількох поколінь трудівників не лише залишилась на сторінках історії, а і втілилась у добробуті населення та благоустрої міста і сіл. Носівщина – один з небагатьох районів області, де газифіковано практично всі населені пункти. У нашому районному центрі діє 120 км водопровідних мереж – приблизно стільки ж, як у містах Ніжині чи Прилуках. Продовжується реконструкція стаціонарних відділень центральної районної лікарні. Введено в експлуатацію шляхопровід у районі залізничного вокзалу. Реконструйовано районний будинок культури. Будується міська школа №5. У всіх цих масштабних справах ми постійно відчуваємо підтримку з боку голови обласної державної адміністрації Володимира Хоменка та народного депутата України Івана Куровського.

Зроблені значні кроки у покращенні благоустрою нашого райцентру. Продовжується упорядкування міського парку, облаштовуються автобусні зупинки та тротуари із сучасних матеріалів, будуються нові об’єкти, такі як п’ятиповерховий житловий будинок та цей торговельний комплекс на центральній площі.

У всіх населених пунктах району за 3 останні роки запалено більше тисячі ліхтарів.

Покращенню життя наших людей сприяє реалізація органами влади соціальних ініціатив Президента України В.Ф. Януковича. Завдяки цьому поступово зростають реальні доходи населення; відкриваються нові дошкільні групи та дитячі садки; надходять у заклади освіти шкільні автобуси, комп’ютери та мультимедійні комплекси; зростає увага до дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування", - зазначив у своєму виступі керівник району.

Він також висловив слова щирої вдячності усім присутнім за сумлінну працю на благо рідного краю, побажав жителям міста і району, гостям здоров’я, щастя, добра, щедрої долі, життєвого оптимізму, сили і наснаги у всіх добрих справах.

З 90-річчям Носівщини присутніх також привітали в.о. заступника голови облдержадміністрації Юрій Музика, народний депутат України Іван Куровський.

У програмі святкових заходів були концерт народної артистки України Наталії Бучинської, концерт аматорів сцени Носівщини, конкурс презентаційних садиб територіальних громад району, конкурс театральних колективів, концерт естрадних виконавців та вечір відпочинку для молоді, феєрверк. Працювали виставки народних умільців, розіграші лотерей.



За повідомленням офіційного веб-сайту Носівської РДА