back

На часі впровадження реформаційних перетворень в галузі охорони здоров’я та системі забезпечення лікарськими засобами

16-09-2013 | 12:50

На цьому наголосив голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко під час урочистого зібрання до Дня фармацевтичного працівника.

Вітаючи присутніх, керівник області наголосив: пов’язавши свою долю з фармацією, вони не просто обрали професію, а стали на шлях служіння гуманістичним ідеалам, збереження здоров'я людини.

Відомості про історію аптечної справи на Чернігівщині відносяться до 1740 року, коли була відкрита приватна аптека у м. Ніжин аптекарем Йоганном Штормом.

Наприкінці ХІХ століття (1884 р.) на Чернігівщині вже налічувалось 215 земських аптек. Сьогодні на території області здійснюють роздрібну торгівлю лікарськими засобами 416 аптечних закладів. У більшості аптек області налагоджено функціонування централізованої системи, що дозволяє забезпечити доступність населення до якісних ліків за індивідуальним виготовленням в усіх регіонах області.

«Фармація як одна з важливих складових системи охорони здоров’я не може лишатися осторонь процесів реформування та удосконалення всієї галузі.

Як зазначив Президент України Віктор Федорович Янукович у щорічному посланні до Верховної Ради України, пріоритетність розвитку вітчизняної сфери охорони здоров’я не лише безпосередньо впливатиме на поліпшення умов та якості життя широких верств населення, а і водночас сприятиме зменшенню витрат громадян на отримання послуг з охорони здоров’я.

На часі впровадження реформаційних перетворень в галузі охорони здоров'я та системі забезпечення лікарськими засобами з метою покращення їх якості та доступності, а також поетапного переходу фармацевтичного сектору до міжнародних стандартів на всіх етапах обігу лікарських засобів», - підкреслив Володимир Хоменко.

У рамках втілення нових соціальних ініціатив Глави держави, зокрема застосування європейського підходу до встановлення цін на лікарські засоби, у Чернігівській області реалізується пілотний проект щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою.

На сьогоднішній день близько 200 аптечних закладів беруть участь у пілотному проекті. Голова облдержадміністрації зауважив, що необхідно і надалі продовжити залучення нових суб’єктів до цього проекту.

Подальша співпраця медичних і фармацевтичних працівників щодо реалізації цього пілотного проекту сприятиме зниженню захворюваності і смертності від гіпертонічної хвороби.

«Упевнені, що високопрофесійна робота фармацевтів Чернігівщини та співпраця з органами охорони здоров’я стане запорукою збереження та охорони найбільших цінностей – життя та здоров’я людини.

Хай і надалі ваша фаховість та відданість улюбленій справі сприятимуть інтенсивному розвитку вітчизняної фармацевтичної галузі», - зазначив Володимир Хоменко та вручив кращим фахівцям галузі відзнаки облдержадміністрації.

Присутніх також привітав голова обласної ради Анатолій Мельник.


Прес-служба облдержадміністрації