back

XIV з`їзд споживчої кооперації Чернігівської області

12-02-2009 | 16:35

12 лютого відбувся XIV з’їзд споживчої кооперації Чернігівської області, на який прибуло 167 делегатів з усіх районів області. У роботі з’їзду також взяли участь заступник голови обласної державної адміністрації Наталія Білоус та голова обласної ради Наталія Романова.

Підбиваючи підсумки роботи Ради і правління Чернігівської спілки споживчих товариств за 2004-2008 роки, голова правління облспоживспілки Мирон Волощак зазначив, що минуле п’ятиріччя стало важливим етапом реформування, вдосконалення діяльності та організації захисту системи як громадсько-господарської організації. В області продовжувалася конструктивна ділова співпраця між органами виконавчої влади, місцевого самоврядування та органами управління споживчої кооперації.

За його словами, за звітний період населенню реалізовано товарів на 1,2 млрд. грн. Наразі на систему припадає третина товарообороту всіх форм власності у сільській місцевості області. У півтора рази збільшився заготівельний оборот і склав 38 млн. грн. промисловими кооперативними підприємствами поставлено на споживчий ринок регіону продукції на 131 млн. грн.

П’ять останніх років споживча кооперація області, в цілому, працює рентабельно, досягнуто приросту власного капіталу, на реконструкцію і технічне переоснащення галузей інвестовано більше 40 млн. грн. Майже в 4 рази зросла заробітна плата працівників.

Підвищення доходів дало змогу збільшити обсяги інвестицій у реконструкцію і модернізацію об’єктів у 3 рази, максимально використати власні джерела формування інвестиційних ресурсів.

Також Мирон Васильович окреслив завдання щодо підвищення ефективності господарювання кооперативних організацій і підприємств на наступні роки. Зокрема, планується продовжити діяльність по реконструкції і модернізації торговельної мережі, формуванню сучасної системи торговельного обслуговування та суттєвому підвищенню ефективності функціонування галузі торгівлі. Триватиме робота по відкриттю коопмаркетів „ЧеКоС” в райцентрах та великих населених пунктах з комп’ютеризацією торговельних процесів, комфортними умовами праці.

Нарощуватиметься продаж товарів тривалого вжитку, технічно-складного асортименту, ювелірних виробів, друкованих видань.

У заготівельно-виробничій та фінансово-економічній діяльності, кадровій роботі також намічено певні напрямки розвитку.

Голова ревізійної комісії облспоживспілки Юрій Крюков поінформував присутніх про роботу комісії.

Про діяльність своїх товариств розповіли керівники Козелецької, Ріпкинської, Менської райспоживспілок.

Вітаючи делегатів з’їзду, заступник голови облдержадміністрації Наталія Білоус наголосила, що обласна державна адміністрація високо цінує внесок кооператорів в економічний розвиток регіону та ту значну роль, що відіграє система у соціальному захисті населення, насамперед, сільського.

„Система налаштована на подальше конструктивне реформування, визначено пріоритети її розвитку, а дії спрямовано на пошук ефективних механізмів, спроможних забезпечити подальше економічне зростання. Приємно констатувати, що й сьогодні, незважаючи на складні економічні та політичні умови в державі, споживча кооперація зберегла позитивні тенденції - поповнює ринок області широким асортиментом товарів, розширює мережу послуг, намагається гідно конкурувати з бізнесовими структурами нового покоління”, - зазначила Наталія Василівна.

Однак, незважаючи на позитивні напрацювання системи, є ряд і проблемних питань, що потребують вирішення. На думку заступника голови облдержадміністрації, більше уваги слід приділяти виробничій діяльності, відновленню втрачених позицій у гуртовій торгівлі та заготівлі сільгосппродукції.

Наталія Білоус висловила переконання, що будуть подолані всі труднощі та повернуто колишню міць облспоживспілки з вкрапленням вимог сучасності. У свою чергу обласна державна адміністрація, в межах своїх повноважень, буде й надалі надавати їй максимально можливу допомогу.

Делегати з’їзду обрали органи управління і контролю облспоживспілки. Крім того, було прийнято Статут Чернігівської обласної спілки споживчих товариств у новій редакції та рішення про делегування повноважень Раді та правлінню облспоживспілки.

Також для участі у XX з’їзді споживчої кооперації України обрано 18 делегатів від Чернігівщини, серед яких і заступник голови обласної державної адміністрації Наталія Білоус.