back

Координаційна рада з питань охорони інтелектуальної власності в області

12-02-2009 | 16:04

Питання організації виконання постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження комплексної програми профілактики правопорушень на 2007-2009 роки» та створення спільної робочої групи з забезпечення виконання доручень Кабінету Міністрів України щодо запобігання правопорушень в сфері інтелектуальної власності розглядалися 12 лютого на засідання координаційної ради з питань охорони інтелектуальної власності в області, яка проходила під головуванням заступника голови, керівника апарату облдержадміністрації Володимира Приходька.

Участь у нараді взяв головний державний інспектор з питань інтелектуальної власності в Чернігівській області Роман Семешко.

Роман Семешко повідомив, що у першому півріччі 2008 року спостерігалось зменшення кількості продажу неліцензійної продукції, відсутність стихійної торгівлі на ринках області, наповнення ліцензійної продукції складало 80% від загального обсягу. У другому півріччі 2008 року спостерігалася тенденція щодо збільшення продажу неліцензійних компакт-дисків, виникнення розкладок (переносних лотків) на території Чернігова та Ніжина. При цьому, більшість реалізаторів є неоформленими, працюють без будь-яких документів і часто є неповнолітніми, що ускладнює встановлення особи продавця та притягнення його до відповідальності.

За 12 місяців 2008 року на виконання відповідних нормативних документів Президента України, Кабінету Міністрів України в сфері охорони інтелектуальної власності організовано та проведено більше 120 перевірок суб'єктів господарювання, які працюють в сфері інтелектуальної власності на території Чернігівської області.

За словами Володимира Приходька, у березні поточного року готуються чергові парламентські слухання з питань організації та проведення в Україні завершальної частини чемпіонату Європи 2012, де буде розглянуто питання подолання піратства та створення сфери захисту інтелектуальної власності за європейськими стандартами.

Таким чином, забезпечення належного виконання нормативних документів вищих державних інституцій, і, зокрема, в сфері охорони інтелектуальної власності, залишається одним із першочергових завдань обласної державної адміністрації.