back

Віктор Янукович: Всі наші дії спрямовані на зростання добробуту людей та держави

04-09-2013 | 08:48

Про це Глава держави сказав під час інтерв’ю провідним телеканалам України 29 серпня (телеканал «Інтер», «Студія 1+1», телеканал ICTV та «5 канал»). Найбільш гострі та цікаві моменти інтерв’ю Глави держави прокоментували очільники чернігівської влади, представники депутатського корпусу та громадськості.

Володимир Хоменко, голова Чернігівської обласної державної адміністрації

Президент України Віктор Янукович у інтерв’ю центральним ЗМІ сказав, що, незважаючи на кризові явища у світі, ми можемо говорити про зростання добробуту українців у цілому. Наприклад, заощадження громадян у гривні за 7 місяців 2013 року зросли на 25% у порівнянні з минулим роком.

Що стосується Чернігівської області, то слова Президента підтверджується не тільки статистичними даними, а й окремими точковими показниками, які характеризують цю ситуацію в області.

Наприклад, зараз заощаджень громадян тільки в обласних фінансових установах — 5,2 мільярди гривень. Якщо брати попередній рік і ріст заробітної плати, то вона зросла в середньому по області на 19%. Якщо брати зріз по регіонах — то це один з кращих показників по Україні. На даний час маємо рівень заробітної плати в області за липень — 2656 гривень.

Щодо конкретних прикладів, то це, перш за все, відновлення роботи окремих підприємств.

Всі пам’ятають проблеми одного з найбільших підприємств області — ПАТ «ЧеЗаРа». Зараз там відновлюються робочі місця, і навіть такого поняття, як заборгованість із заробітної плати, на цьому підприємстві немає. Всі пам’ятають завод «Білкозин» у м. Прилуки та його проблеми. А вже зараз там працюють 520 чоловік. Всі пам’ятають проблеми заводу «Ніжинсільмаш». А вже наступного місяця на його виробничих площах буде зібрано 125 тракторів.

Це саме ті показники, які характеризують нашу роботу, підтверджуючи сказане Главою держави.



Олександр Соколов, Чернігівський міський голова

Євроінтеграція стосується Чернігова, як і всієї країни. Маємо розуміти, що це крок не на один день, це розвиток усього суспільства, можливість долучитися до надбань європейської спільноти у різних сферах життя.

Водночас, євроінтеграційні процеси не можуть бути одномоментними, тому й органи місцевого самоврядування йтимуть шляхом реформ. Це зміни, часом неоднозначні. Проте, як наголошує Президент України Віктор Янукович, Асоціація з Європейським Союзом потрібна українцям як стимул до модернізації країни і підвищення добробуту громадян. Це в першу чергу – стимул до подальшого реформування, прискореної модернізації, підвищення соціальних стандартів. З цим не можна не погодитися.






Іван Коробка, перший заступник голови Чернігівської обласної ради

У своєму інтерв’ю Президент озвучив ті речі, які на сьогодні хвилюють, без перебільшення, всіх громадян України. Так, Глава держави однозначно і чітко окреслив вектор зовнішньополітичного курсу України. Це – євроінтеграція. Що вона нам дає? Співпраця із Євросоюзом необхідна, в першу чергу, як стимул для внутрішньої модернізації, впровадження нових передових технологій та стандартів. Ми очікуємо, що у листопаді на Вільнюскому саміті буде підписано угоду з Україною про зону вільної торгівлі з Євросоюзом. Це, за словами Віктора Януковича, стане потужним стимулом для виходу продукції українських підприємств на ринки ЄС та збільшення припливу європейських інвестицій у вітчизняну економіку.

Разом з тим, Президент застерігає від намагань деяких безвідповідальних політиків протиставити наші європейські устремління дружнім і партнерським стосункам з Російською Федерацією, з якою ми тісно пов’язані не лише економічно, а й культурно. Для Чернігівщини це особливо актуально. Адже ми межуємо з Росією і тісно пов’язані з нею не лише географією та економікою, а нерідко і родинними зв’язками. У багатьох в сусідній Брянщині живуть родичі і ніхто б не хотів, щоб між ними виникали якісь бар’єри. Тому слова Президента про прагматичність зовнішньої політики України є для нас дуже важливими. Адже і Євросоюз, і Росія, як лідер Митного союзу, є нашими стратегічними партнерами. І нікому не вдасться пересварити наші народи.

Сергій Чубовський, депутат обласної ради, директор ТОВ «Козацьке», голова чернігівського обласного союзу сільськогосподарських підприємств

У інтерв’ю Президент України відмітив, що агропромисловий комплекс у першому півріччі 2013 року став «точкою зростання» української економіки. Зокрема, виробництво продукції галузі зросло на 15% у порівнянні з 2012 роком. Це підтверджується і результатами діяльності аграріїв нашої області. З 6 місяців 2013 року в агропромисловому секторі області забезпечено приріст валової продукції на рівні 2,5% до відповідного періоду 2012 року. При цьому сільськогосподарські підприємства збільшили виробництво продукції на 4,9%.

А для розвитку високотехнологічного виробництва та покращення якості тваринницької продукції в 2013 році заплановано побудувати та реконструювати 11 тваринницьких об’єктів, у т. ч. 10 молочних комплексів (з яких 8 доїльних залів) та один пташник.


Підготовлено Департаментом інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації