back

У Чернігові вшанували учасників бойових дій на території інших держав

15-02-2010 | 14:08

15 лютого в облдержадміністрації за участю керівництва області та міста відбулась традиційна урочиста зустріч з нагоди Дня вшанування учасників бойових дійна території інших держав.

Звертаючись до присутніх, заступник голови облдержадміністрації Наталія Білоус зазначила, що День вшанування учасників бойових дій на території інших держав нагадує про уроки, пов’язані з війною в Афганістані, зокрема про непоправні втрати серед наших співвітчизників та афганських громадян, про горе матерів, які втратили синів, про нечувані героїзм і самовідданість солдатів і направлених в Афганістан цивільних осіб, що з честю й гідністю виконували свій обов’язок.

„Наші воїни-інтернаціоналісти зуміли гідно пройти крізь безліч випробувань, сформували ціле покоління мужніх і загартованих людей. Сила волі, цілеспрямованість, громадянська активність, патріотизм та енергія цих ветеранів і у 80-х, і в 90-х роках XX століття були потрібні нашій країні. Затребувані вони й нині.

Органи державної влади й місцевого самоврядування та інститути громадянського суспільства України прагнуть зробити все від них залежне, щоб підтримка ветеранів бойових дій в Афганістані здійснювалася й надалі, а вдячна пам’ять про героїв з роками не слабла”, – наголосила Наталія Білоус.

Під час зустрічі було вручено почесні грамоти та інші відзнаки облдержадміністрації, обласної та міської рад.

Почесною грамотою обласної державної адміністрації нагороджено:

Ворону Василя Олександровича - начальника Менського районного відділу УМВС України в Чернігівській області;

Калашника Миколу Миколайовича - члена правління Ніжинської Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів);

Кирилюка Анатолія Володимировича - уповноваженого представника Державного комітету України у справах ветеранів у Чернігівській області;

Лущая Олександра Миколайовича - начальника управління Пенсійного фонду України в Новозаводському районі м.Чернігова;

Пекура Олександра Михайловича - голову Чернігівської районної організації Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів);

Пікаша Андрія Євгеновича - пенсіонера Міністерства оборони України;

Приходька Володимира Володимировича - спеціаліста відділу соціально-економічного розвитку Деснянської районної у м. Чернігові ради;

Ступака Сергія Михайловича - голову Ніжинської Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів).

Шульгу

Івана Михайловича - голову Новгород-Сіверської районної організації Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів).

Якименка

Василя Дмитровича - старшого інженера засобів зв‘язку і радіотехнічного забезпечення відділення технічного обслуговування та ремонту вузла зв‘язку Спеціального авіаційного загону Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту м. Ніжин.

Подяку голови обласної державної адміністрації оголошено:

Кириченку Олександру Петровичу - старшому техніку групи регламенту та ремонту (радіоелектронного обладнання) технічно-експлуатаційної частини інженерно-авіаційної служби Спеціального авіаційного загону Оперативно - рятувальної служби цивільного захисту м. Ніжин.

Цього ж дня біля пам’ятного знака землякам –– воїнам-інтернаціоналістам відбувся мітинг.

„У цей день ми віддаємо шану тим солдатам і офіцерам, яким із честю та гідністю довелося нести нелегку військову службу в горах Афганістану, пустелях Іраку та в інших «гарячих точках» у різних країнах світу.

Ризикуючи своїм життям, багато наших земляків мужньо і чесно виконували присягу, зберегли бойове братерство і сьогодні передають свої знання і великий досвід новому поколінню”, - звернулася до учасників мітингу заступник голови облдержадміністрації Наталія Білоус.

Не всім судилося дожити до того дня, коли останній радянський солдат залишив афганську землю. Чернігівщина втратила в тій кровопролитній війні 115 своїх синів. Тож на знак пам’яті про воїнів-земляків, що полягли в афганській війні, біля пам’ятника запалили 115 свічок, адже за народними уявленнями свічка є символом і скорботи, і світлої й незгасної пам’яті, і вічного життя.