back

Звернення голови Чернігівської облдержадміністрації Володимира Хоменка до земляків у зв’язку з наближенням 64-ї річниці Великої Перемоги

21-04-2009 | 13:33

Наближається 64-річчя Перемоги нашого народу у Великій Вітчизняній війні. Скільки б років не минало, та назавжди залишиться неминущим значення нашої Великої Перемоги в одній із найжорстокіших війн в історії людства.

Серед нас — сімдесят сім тисяч ветеранів тієї страшної війни, і наш святий обов’язок — зробити все, щоб підтримати їхнє здоров’я, вчасно сказати добре слово, виявити увагу й турботу, особливо до самотніх ветеранів, що живуть у сільській місцевості.

Я закликаю всіх жителів Чернігівщини засвідчити повагу, оточити піклуванням і подати необхідну допомогу нашим землякам, що пройшли крізь полум’я Великої Вітчизняної війни, солдатським удовам, усім ветеранам. Переконаний: це не лише наш спільний громадянський обов’язок — це знак справжньої людської вдячності.

Чернігівщина — край бойової слави, за який пролито багато крові. Сьогодні в області налічується 1071 військове поховання часів Великої Вітчизняної війни, близько 1300 пам’ятників і пам’ятних знаків. Більшість із них потребує докладання зусиль для облаштування й підтримання їх у належному стані.

Тому звертаюся до всіх земляків з проханням: 24 квітня взяти активну участь у впорядкуванні військових поховань, братських могил, меморіалів, обелісків, що увічнюють пам’ять про Велику Вітчизняну війну 1941—1945 років і подвиги її учасників.

Нам зараз украй важливо доглянути й зберегти (а подекуди — й відродити) ці символи героїзму й стійкості співвітчизників, продемонструвати, що пам’ять про подвиг воїнів живе і зв’язок поколінь не уривається.

Ми не маємо права забувати про тих, хто назавжди залишився на полі бою чи був закатований нацистами. Цього року ми відновлюємо меморіал у селі Ведильцях Чернігівського району. Його урочисте відкриття після реставрації до Дня Перемоги — це один з етапів реалізації програми дій обласної державної адміністрації, спрямованих на збереження та реставрацію меморіальних пам’яток епохи Великої Вітчизняної війни.

Висловлюю свою сердечну вдячність усім, хто прийде 24 квітня, щоб навести лад біля місць військових поховань, пам’ятників, меморіалів чи обелісків. Упорядковані, доглянуті меморіальні пам’ятки яскраво засвідчать, що пам’ять про героїчні дні війни й мужніх захисників Вітчизни живе в серцях людей. Це — щира данина поваги до всіх, хто віддав життя за рідну землю.