back

Візит Президента України до Батурина

23-01-2009 | 17:52

22 січня Президент України Віктор Ющенко у Батурині взяв участь у відкритті композиції «Гетьманська слава» на території Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця» та відреставрованого комплексу Цитаделі Батуринської фортеці.

Виступаючи перед присутніми, Віктор Ющенко подякував усім, хто доклав зусиль до відбудови Цитаделі, Палацу Розумовського, до створення пам’ятників славним гетьманам.

Глава держави наголосив: відроджений Батурин має стати прикладом відновлення історичної пам’яті та піднесення духовності українського народу. «Сьогодні ми повертаємо Батурин в нашу історію, в нашу національну свідомість і в наші душі. Відроджена гетьманська столиця для нас і для наших нащадків стане символом боротьби, нескореності й непереможності українського духу», - сказав ВікторЮщенко.

Скульптурна композиція "Гетьманська слава" - це пам’ятник п’ятьом гетьманам, які зібралися на раду. Вона започатковує "Алею гетьманів", на якій згодом будуть встановлені інші скульптури. 22 січня там була відкрита тільки одна бронзова композиція "Мати, яка проводжає у військо синів".

Президент вшанував пам’ять загиблих у Батурині, поклавши квіти до Пам’ятного Хреста. Оглянув відреставровані об’єкти Великої цитаделі Батуринської фортеці.

Участь у заходах взяли Секретар РНБО Раїса Богатирьова, Віце-прем’єр-міністр Іван Васюник, Міністр закордонних справ Володимир Огризко, Міністр оборони Юрій Єхануров, Міністр культури і туризму Василь Вовкун, Міністр України у справах сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко, голова облдержадміністрації Володимир Хоменко та його заступники, голови облдержадміністрацій, представники ділових кіл, які брали участь у фінансуванні робіт з реконструкції Батуринської фортеці, жителі області.