back

Питання реформування медичної галузі області обговорила Громадська рада при облдержадміністрації

14-09-2011 | 19:20

14 вересня заступник голови облдержадміністрації Віктор Тканко взяв участь у засіданні Громадської ради.

Головним питанням, яке розглядалося Громадською радою, було реформування медичної галузі області. На початку зборів слово було надано Віктору Тканку.

Виступаючи, він наголосив, що Громадська рада при облдержадміністрації стала важливим інструментом комунікації обласної влади та інститутів громадянського суспільства.

Найбільше заходів було проведено Громадською радою з питань реформування медичної галузі — це і громадські слухання, і круглі столи, і розгляд проекту створення госпітального округу на прикладі Бобровицької центральної районної лікарні, і участь у розгляді проекту рішення щодо прийняття обласної Програми «Запобігання та лікування серцево-судинних та судинно-мозкових захворювань на 2012–2015 роки».

«Саме пропозиції Громадської ради, бачення інститутів громадянського суспільства щодо напрямків, форм та змісту реформування охорони здоров’я є надзвичайно цінними для нас», - зазначив Віктор Тканко.

Реформування медичної сфери є досить болючим для суспільства, бо зачіпає інтереси багатьох людей: медиків та споживачів медичних послуг. Основна його мета — поліпшення здоров’я населення та профілактика захворювань, забезпечення рівного й справедливого доступу всіх громадян до медичних послуг належної якості. Реформування медицини — турбота не лише медиків, а й усіх гілок влади, громадськості, профспілок.

«Саме тому Президент України, Уряд велику увагу приділяють інформаційному супроводу реформ. Громадське обговорення проектів реформування, їх стратегії і тактики — важливий компонент успішного їх проведення. Глава держави наголошує на необхідності діалогу влади і суспільства зі всіх питань реалізації реформи, адже довіра людей до процесу модернізації країни є ключовою складовою успіху», - додав заступник голови облдержадміністрації.

Начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Галина Василькова поінформувала присутніх про стратегію, завдання та шляхи реалізації медичної реформи на Чернігівщині. Зокрема, йшлося про структурну перебудову системи охорони здоров’я, яка передбачає розмежування первинного, вторинного та третинного рівня допомоги.

Реорганізація мережі закладів охорони здоров’я, що надають первинну допомогу передбачає поетапну структурну перебудову регіональної системи охорони здоров’я шляхом оптимізації мережі закладів охорони здоров’я. Оптимізація мережі закладів охорони здоров’я (їх підрозділів), що надають первинну медичну допомогу включає:

- виділення із структури центральних районних лікарень, центральних міських та міських лікарень міст, дитячих лікарень, самостійних міських поліклінік та дитячих поліклінік, підрозділів, що надають первинну медико-санітарну допомогу, та створення на їх базі мережі амбулаторій загальної практики-сімейної медицини;

- реорганізацію сільських лікарських амбулаторій, дільничних лікарень, фельдшерсько-акушерських пунктів (далі - ФАПів), фельдшерських пунктів (далі - ФП), що обслуговують понад 1200 осіб, у амбулаторії загальної практики сімейної медицини;

- створення центрів первинної медико-санітарної допомоги, до складу яких входять амбулаторії загальної практики сімейної медицини та ФАПи, що забезпечують надання первинної лікарської, долікарської та невідкладної допомоги населенню окремого сільського району.

Оптимізація мережі закладів охорони здоров’я, що надають вторинну медичну допомогу, включає:

- створення госпітальних округів, які об’єднують заклади декількох районів або міст і районів;

- проведення перепрофілювання закладів вторинної медичної допомоги, які входять до складу госпітального округу з урахуванням їх матеріально-технічного та кадрового потенціалу. У свою чергу, перепрофілювання закладів вторинної медичної допомоги передбачає створення багатопрофільних лікарень інтенсивного лікування – для надання цілодобової медичної допомоги хворим, лікарень для проведення планового стаціонарного лікування з поліклінічними відділеннями у кожному районі, місті, лікарень з поліклінічними відділеннями для відновлювального лікування, хоспісів – для надання паліативної допомоги та психологічної підтримки хворих, лікарень для надання медико-соціальної допомоги/сестринського догляду, консультативно-діагностичних центрів.

Реорганізація системи надання швидкої допомоги передбачає створення в області Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, до складу якого входять станції швидкої допомоги.

На засідання були запрошені головні лікарі Чернігівської міської лікарні №1 Андрій Жиденко, Менської центральної лікарні Петро Хомрач та сімейний лікар Олена Шолох. Вони розповіли присутнім про надання медичної допомоги на кожному з трьох рівнях.

Члени Громадської ради активно обговорювали оптимізацію медичної галузі області. Ставилися запитання щодо зміни статусу центральних районних лікарень, скорочення чисельності медпрацівників, збільшення заробітної плати, страхової медицини тощо.

Також Громадська рада створила експертні групи: з питань моніторингу виконання Закону України «Про доступ до публічної інформації»; з вивчення питання підвищення тарифів на проїзд у Чернігівському міському громадському транспорті; з питань виконання у 2011 році обласної програми оздоровлення та відпочинку дітей Чернігівської області на 2011-2015 роки „Веселкове літо”, та заслухала звернення обласного художнього музею щодо присвоєння закладу ім’я Григорія Ґалаґана.



Управління у справах преси та інформації облдержадміністрації