back

Питання стану готовності навчальних закладів до нового навчального року має бути ключовим у роботі керівників органів державної влади та місцевого самоврядування

22-08-2013 | 14:03

На цьому акцентував увагу голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко під час розширеного засідання Колегії облдержадміністрації.

«Забезпечення права дітей на освіту, турбота про їх майбутнє є одним із пріоритетних завдань державної політики. Підтвердженням тому є проголошені Президентом України Віктором Януковичем нові соціальні ініціативи «Діти – майбутнє України», проведення заходів у рамках Року дитячої творчості», - наголосив очільник області.

Він повідомив, які зміни у контексті реалізації державної освітньої політики відбуваються на місцевому рівні.Так, за час дії Програми розвитку дошкільної освіти відкрито 46 дошкільних навчальних закладів та 49 додаткових груп, що дало можливість охопити дошкільною освітою 87,8% дітей віком від трьох до шести років.

В ході реалізації обласної програми щодо забезпечення навчальних закладів області електронними засобами навчального призначення 80% опорних шкіл вже отримали мультимедійне обладнання.

Здійснюються послідовні кроки щодо виконання програми «Шкільний автобус» як на державному, так і на регіональному рівні, що особливо актуально в умовах оптимізації мережі. До 1 вересня попереднього навчального року навчальні заклади області отримали 40 транспортних одиниць, що забезпечило майже повне охоплення (99,6%) школярів, які того потребують.

Згідно з розподілом Державного бюджету на 2013 рік для Чернігівської області передбачено ще п’ять шкільних автобусів. Неабиякого значення для виконання завдань, проголошених в нових соціальних ініціативах Президента України Віктора Януковича, набуває реалізація обласної цільової соціальної програми розвитку позашкільної освіти та підтримки обдарованої молоді. З січня 2012 року в регіоні розпочав діяльність обласний комунальний позашкільний навчальний заклад – Мала академія наук учнівської молоді, а сьогодні гуртківці закладу здобувають нагороди Всеукраїнського рівня.

Створенню умов для доступу учнів до новітніх інформаційних технологій сприятиме реалізація Національного проекту «Відкритий світ», до якого в новому навчальному році серед 52 шкіл України долучатимуться і школярі Чернігівщини – ліцей № 15 міста Чернігова та Прилуцька спеціалізована школа № 6 з поглибленим вивченням інформаційних технологій.

Сьогодні в освітній галузі настав дуже відповідальний і напружений період – перевірка якості підготовки закладів до нового навчального року. Високі вимоги щодо належного стану і термінів готовності навчальних закладів були поставлені на нещодавній селекторній нараді Віце-прем’єр-міністром України Олександром Вілкулом.

Як зазначив начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Анатолій Заліський, на виконання доручення голови обласної державної адміністрації щодо перевірки стану готовності закладів та установ освіти до нового навчального року спеціалістами управління освіти і науки щоденно здійснюється об’їзд навчальних закладів районів. Довідки за матеріалами виїздів свідчать, що всі освітянські об’єкти готові до організованого початку нового навчального року.

Так, у 604 (100%) загальноосвітніх навчальних закладах проведено поточні ремонти, проведено капітальний ремонт у 25 загальноосвітніх навчальних закладах із 26 запланованих. Проведено ремонт 103 котелень із 111 та ремонт 37 систем опалення із 39. Відремонтовано покрівлі у 20 загальноосвітніх навчальних закладах із 21 запланованих.

На селекторній нараді Урядом України перед регіонами поставлено завдання щодо приєднання всіх дошкільних навчальних закладів до електронної реєстрації дітей до ДНЗ. На даний час до системи електронної реєстрації дітей приєднано 16 закладів.

З метою реалізації завдань, які поставлені Президентом та Урядом України щодо створення необхідних умов для отримання освіти високої якості, незалежно від того, у місті чи селі мешкає дитина, в області функціонує 121 опорний навчальний заклад. В першу чергу всі зусилля спрямовуються на модернізацію навчально-матеріальної бази саме цих закладів. На сьогоднішній день всі інтернатні заклади підготовлено до роботи в новому навчальному році та осінньо-зимовий період, обладнано комп’ютерною технікою та підключено до мережі Інтернет.

Вихованців на 100 % забезпечено одягом, взуттям, шкільною формою згідно з нормативами.

Професійно-технічними навчальними закладами області у ході підготовки до нового 2013-2014 навчального року проведено комплекс ремонтно-відновлювальних робіт та ряд заходів по зміцненню навчально-матеріальної бази.На покращення матеріально-технічної бази, завдяки власно заробленим коштам та наданій допомозі соціальних партнерів професійно-технічними навчальними закладами області освоєно 2 млн. 332 тис.грн. на удосконалення матеріально-технічної бази.

На даний час в області до Всесвітньої мережі підключено лише 79,1% закладів.

Як підкреслив голова облдержадміністрації Володимир Хоменко, до кінця вересня поточного року цей показник повинен становити 100%.

Внутрішні санвузли, там де вони відсутні, мають бути облаштовані до кінця поточного року. До першого жовтня необхідно закінчити підготовку закладів освіти до роботи в осінньо–зимовий період, забезпечити в повному обсязі паливом.

За вирішення цих питань, підкреслив голова облдержадміністрації, несуть особисту відповідальність керівники районів.

Також він доручив головам райдержадміністрацій провести на місцях наради із зазначених питань, розробити план заходів з виконання намічених планів, враховуючи специфіку навчальних закладів кожного району.

Новий навчальний рік традиційно розпочинатиметься Днем знань 1 вересня. Цьогоріч – це неділя. До шкіл прийдуть усі: діти, вчителі, батьки, громадськість, керівники різних рівнів.

«Ми маємо бути впевненими, що всі необхідні роботи проведені вчасно і якісно. Абсолютно всі школи області повинні відкрити перед учнями двері до відремонтованих, охайних приміщень. Учні мають побачити обладнані класи, бути забезпеченими підручниками і приступити до навчання.

Зробити Перше вересня справжнім святом для наших дітей, їхніх родин, для всієї громади – справа честі кожного з нас», - зауважив Володимир Хоменко.


Прес-служба облдержадміністрації