back

Голова облдержадміністрації провів засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної  безпеки та надзвичайних ситуацій

21-08-2013 | 15:01

Невідкладно усунути у повному обсязі порушення, виявлені посадовими особами територіального управління Держгірпромнагляду у Чернігівській області – таке завдання перед керівництвом ПАТ «Чернігівгаз» поставив голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко під час засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної  безпеки та надзвичайних ситуацій, на якому, зокрема, розглянуто стан виконання рішення комісії від 06.09.2012 року «Про заходи щодо запобігання виникненню надзвичайних ситуацій на системах газопостачання».

Як зазначалося, в ході перевірки територіальним управлінням Держгірпромнагляду у Чернігівській області стану готовності структурних підрозділів ПАТ «Чернігівгаз» до роботи в осінньо-зимовий період 2013/2014 року виявлено ряд порушень, причому деякі з них мають систематичний характер.

Як підкреслив очільник області, з метою упередження надзвичайних ситуацій на системах газопостачання області, керівництву ПАТ «Чернігівгаз» необхідно забезпечити безаварійну експлуатацію системи газопостачання; належне технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання житлових будинків, громадських будівель, підприємств побутового та комунального призначення.

Також треба підвищити готовність аварійно-диспетчерських служб до реагування на можливі аварійні ситуації, посилити вимогливість до керівників підпорядкованих підрозділів щодо забезпечення безпеки  життєдіяльності населення. Внутрішньобудинкові системи газопостачання житлових будинків, що знаходяться на обслуговуванні ПАТ "Чернігівгаз", повинні бути охоплені  якісним і повним плановим технічним обслуговуванням.

Під час засідання розглянуто низку питань щодо забезпечення пожежної безпеки в області.

Зокрема, затверджено схему взаємодії щодо організації  і здійснення захисту лісових масивів Чернігівської області від пожеж у пожежонебезпечний період.

За словами начальника управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в області Вадима Шулюка, її використання на практиці дасть можливість усім органам виконавчої влади, підприємствам лісового господарства та іншим причетним структурам якісно та ефективно здійснювати захист лісів регіону від пожеж.

Учасники засідання також розглянули стан  пожежної і техногенної безпеки закладів освіти та заходи щодо запобігання виникненню надзвичайних ситуацій і подій на них.

Як наголосив Володимир Хоменко, особливої актуальності питання забезпечення надійного протипожежного захисту закладів освіти набуває перед початком нового навчального року. Забезпечення безпеки дітей та обслуговуючого персоналу – спільний обов’язок влади та відповідних служб.

Проте, як засвідчили перевірки, ряд закладів освіти продовжують експлуатуватись з грубими порушеннями норм і правил, які в свою чергу можуть призвести до виникнення пожеж та створити загрозу життю і здоров’ю дітей.

За словами голови облдержадміністрації, необхідно детально проаналізувати стан пожежної  безпеки по кожному навчальному закладу окремо, на основі аналізу  розробити плани протипожежних заходів і робіт з визначенням обсягів протипожежних заходів і робіт, джерел фінансування, виконавців та термінів виконання і забезпечити їх реалізацію.

Також треба забезпечити контроль і приведення в належний стан шляхів евакуації з будівель, евакуаційного освітлення, ліквідацію захаращень тощо.

За дотриманням вимог пожежної та техногенної безпеки в навчальних закладах повинен бути постійний контроль. При виявленні порушень пожежної та техногенної безпеки до керівників загальноосвітніх закладів можуть бути вжиті заходи адміністративного впливу.

Говорячи про стан утримання і забезпечення населених пунктів області джерелами протипожежного водопостачання, керівник області доручив розглянути це питання на нарадах за участю керівників районних житлово-комунальних господарств, водопровідних служб. 

До того ж, необхідно розробити плани усунення недоліків, виявлених за результатами перевірки протипожежного водопостачання, з визначенням конкретних термінів та виконавців і забезпечити їх реалізацію, а також забезпечити неухильне виконання приписів Державного нагляду у сфері пожежної та техногенної безпеки.

Члени комісії також затвердили Перелік хімічно небезпечних об’єктів, розташованих на території  Чернігівської області.


Прес-служба облдержадміністрації