back

Для забезпечення енергетичної незалежності держави

20-08-2013 | 08:56

Про хід реалізації на Чернігівщині завдань і доручень Президента України щодо забезпечення енергетичної незалежності держави розповів під час брифінгу, який відбувся 19 серпня в облдержадміністрації, заступник голови облдержадміністрації Віктор Геращенко.

Оптимізація енергопостачання та енергоспоживання відіграє важливу роль у процесі соціально-економічної модернізації, говориться у цьогорічному Посланні Президента України до Верховної Ради.

Як повідомив Віктор Геращенко, в Чернігівській області за минулий рік підприємствами та організаціями використано 2,05 млн тонн умовного палива, енергетичних матеріалів та продуктів перероблення нафти, що на 1,4% менше, ніж рік тому. У структурі використаного палива в області більшу частку (54,1%) займає природний газ, 19,1% — кам’яне вугілля.

Віктор Геращенко звернув увагу на те, що на виконання завдань Програми енергоефективності Чернігівської області на 2009—2015 роки в усіх сферах суспільного виробництва упродовж 2009—2012 років використано 407,7 млн грн. Впровадження енергоефективних заходів дало можливість зекономити 90,6 тис. тонн умовного палива на загальну суму 154,6 млн грн. Так, на ПАТ «Облтеплокомуненерго» реалізовано 5 проектів зі встановлення твердопаливних котлів, де в якості палива використовуються пілети, загальна потужність обладнання складає 2,45 МВт. Сума інвестицій становить 6,3 млн грн, прогнозована щорічна економія – до 1 млн м3 природного газу.

На виконання завдань Глави держави щодо забезпечення енергетичної незалежності України на найближчу перспективу в області упродовж 2013-2015 років планується запровадити 67 заходів, направлених на енергозбереження. Загальна сума інвестицій – 290,1 млн грн. Очікувана економія – 43,5 тис. тонн умовного палива на рік, у грошовому еквіваленті – 126,1 млн грн. Вже напрацьовано проектно-кошторисну документацію по 14-ти об’єктах, по 18-ти — така документація знаходиться в стадії розробки або отримання висновку держекспертизи.

Після виступу Віктора Геращенка журналісти поставили йому запитання, які стосувалися розвитку нафто- та газодобувної галузі в області, залучення місцевих науковців до розробки і впровадження енергозберігаючих програм.

Відповідаючи на запитання щодо критеріїв першочерговості, Віктор Геращенко відповів, що особлива увага приділяється об’єктам бюджетної сфери. У порівнянні з минулими роками запровадження енергозберігальних технологій забезпечило зменшення споживання природного газу на мільйон кубометрів.


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації