back

Цього року планується освоїти близько 300 мільйонів гривень, які господарюючі суб’єкти виділять для розвитку сільських територіальних громад Чернігівщини

13-08-2013 | 15:56

Про це повідомив голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко під час брифінгу для представників регіональних та місцевих ЗМІ в ході робочої поїздки до Бобровицького району.

«Для нас дуже важливо, щоб бізнес, який працює в області, ніс соціальну відповідальність за розвиток тієї території, де він працює. Особливо це актуально для сільських територій Чернігівщини, адже наша область аграрна», — наголосив Володимир Хоменко.

Він також підкреслив, що вирішення соціальних проблем – це не тільки школи, дороги та лікарні, а ще й заробітна плата, яку виплачує керівник господарства.

«Все залежить від того, як налаштований колектив та його керівник на вирішення тих чи інших проблем, як вони інтегровані у процес розвитку цього села. Господарювати треба так, щоб коштів вистачало і на утримання господарства на належному рівні, і на розвиток територій. Це взаємопов’язані речі, адже для висококваліфікованих фахівців повинні бути створені належні умови проживання і роботи», — зауважив очільник області.

За його словами, підприємець може бути успішним лише за умови турботи про розвиток громади. І таких прикладів в області достатньо.

Так, агроформування Бобровицького району вже у цьому році надали допомоги на розвиток інфраструктури сільських населених пунктів. Виконано ремонт школи, дитячого садка, будинку культури в с. Вороньки, встановлено пам'ятник воїнам Інтернаціоналістам та ліквідаторам Чорнобильської катастрофи в с. Нова Басань, проведено ремонт доріг та системи опалення у клубі с. Наумівки, здійснено ремонт ФАПу у с. Осокорівка.

У Прилуцькому районі на розбудову інфраструктури сільських населених пунктів місцевими сільгоспвиробниками витрачено 4,6 млн. грн. Проведено ремонт доріг, газифіковано приміщення дитячого садка в с. Білорічиця. Завершено ремонт будинку культури, виконано ремонт школи, дитячого садка та ФАПу в с. Богданівка.

У Бахмацькому районі завдяки допомозі місцевих сільськогосподарських підприємств виконано робіт на суму 3,7 млн грн. У Варвинському районі СТОВ «Дружба-Нова» надало соціальної допомоги на суму 2,2 млн. грн.

За підтримки місцевих підприємств відновлюється робота аптечного пункту, лікарська амбулаторія загальної практики сімейної медицини у с. Івангород Ічнянського району. Сільські ради району отримали від аграрних підприємств 2,7 млн. грн. допомоги.

В Чернігівському районі в селах Пльохів, Рудка та Кувечичі відремонтовано дороги, вуличне освітлення та водогін, в с. Анисів відремонтовано церкву. На підтримку сільських громад сільськогосподарськими підприємствами району в цьому році вже витрачено 1,2 млн. грн.

Загалом по області станом на 1 серпня укладено 610 соціальних угод між орендарями сільськогосподарських угідь та територіальними громадами.

«За рахунок спільних зусиль органів виконавчої влади та місцевого самоврядування за участі аграрного бізнесу ми зможемо вирішити питання по формуванню соціальної інфраструктури на селі, чим забезпечимо покращення умов проживання та благополуччя сільського жителя. Таке завдання ставить перед нам Президент України Віктор Янукович», — зазначив Володимир Хоменко.


Прес-служба облдержадміністрації