back

Коли діти в радість

30-12-2008 | 14:33

Книжки та солодощі в подарунок до Нового року від голови облдержадміністрації Володимира Хоменка отримали сьогодні діти з прийомної сім’ї Тетяни Макарової.

Перших двох дівчат Тетяна Семенівна взяла під опіку у травні 2003 року, а у листопаді цього року рішенням Деснянської районної ради утворено прийомну сім’ю, де зараз виховується 11 дівчат – це діти-сироти та позбавлені батьківського піклування. Раніше вони мали проблеми зі здоров’ям, були мовчазними, замкнутими. Зараз усі діти комунікабельні, активні, веселі. Вони відвідують Чернігівську школу №8, де за успішне навчання отримують стипендії Деснянської районної ради.

Над дітьми здійснює шефство Чернігівська римсько-католицька парафія Святого Духа (настоятель – отець Генріх Камінський), за рахунок якої у 2004 році для родини було придбано будинок та проведено необхідні ремонтні роботи. У чотириповерховому будинку 11 житлових кімнат, ігрові зали, комп’ютерна кімната, кухня, столова, пральня, ванна, душові кімнати.

Володимир Хоменко оглянув будинок, вручив подарунки, поспілкувався з родиною та побажав їм добра, щастя та радості у новому році.


X X X

Колись ця велика родина мешкала в квартирі. Але з часом там стало замало місця для дитячих забав та потреб дорослих. Тож Віра та Павло Маховики продали квартиру, додали грошей та купили великий, але недобудований будинок у селищі Астра що на околиці Чернігова. Робітничій багатодітній сім’ї, мабуть, ще дуже не скоро вдалося б облаштувати помешкання, якби не турбота держави.

- Коли ми звернулися до облдержадміністрації, навіть не сподівалися на таку масштабну допомогу, - розповів глава сімейства, - Нам не тільки суттєво допомогли з ремонтом будинку, а й подарували «Газель», холодильник, мікрохвильову піч, швейну машинку, а тепер ще й праску та пилосос. Ми постійно відчуваємо, що небайдужі люди з облдержадміністрації пам’ятають про наші проблеми й потреби і прагнуть допомогти.

В цій родині виховують дванадцятьох дітей від року до шістнадцяти. Всі вони талановиті. Старші навчаються не тільки у звичайній, а й у музичній школі. «Для нас важливо не лише нагодувати й одягти дітей, а й розкрити та розвинути здібності кожного», - додає Павло Сергійович.

За кошти обласного бюджету у великому, площею понад чотири сотні квадратних метрів, домі Маховиків замінено дах, реконструйовано системи опалення та водопостачання, встановлено металопластикові вікна, триває ремонт кімнат. Тільки у 2008 році на ці та інші роботи витрачено майже 600 тисяч гривень.

Голова облдержадміністрації Володимир Хоменко, під патронатом якого перебуває ця та інші багатодітні сім’ї, побувавши напередодні Нового року в черговий раз у Маховиків, зауважив, що підтримка таких сімей - не просто робота, а конкретна добра справа, яка приносить душевне задоволення, на відміну від всіляких суперечок, часто пустих і безглуздих.

А Віра Дмитрівна знову при надії. У новому році в цю велику родину прийде нова людина. Тож хай у великому й затишному будинку її зустрінуть щасливі батько, брати і сестри. І доля хай буде прихильною до цих світлих людей.