back

Вшановували ліквідаторів аварії на Чорнобильській атомній

12-12-2008 | 16:26

До Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС в обласному центрі за участю керівництва області та міста відбулося покладання квітів до пам’ятника героям Чорнобиля, нагородження ліквідаторів та урочистий концерт в обласному філармонійному центрі фестивалів та концертних програм.

Згадуючи сигнал тривоги на Чорнобильській атомній станції 26 квітня 1986 року, який сповістив світ про найбільшу техногенну катастрофу в історії людства, голова облдержадміністрації Володимир Хоменко нагадав, що Чернігівщина – одна з тих областей України, які найбільше постраждали від Чорнобильського лиха. Майже вся її територія тією чи іншою мірою зазнала радіоактивного забруднення, а до зони радіаційного впливу потрапили 244 населених пункти і понад 650 тисяч жителів.

Сьогодні в області проживає 98 тисяч постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

З дня аварії на ЧАЕС минуло вже понад 20 років, але проблеми, породжені Чорнобилем, продовжують залишатися, а деякі навіть загострюються незважаючи на те, що держава щороку спрямовує значні кошти на мінімізацію наслідків катастрофи.

Володимир Хоменко зазначив: в цілому відбулися позитивні зрушення у забезпеченні соціального захисту Чорнобильців. Підвищені мінімальні розміри пенсій інвалідам, додаткова пенсія за шкоду заподіяну здоров’ю, одноразова допомога у разі втрати годувальника. Збільшені видатки з державного бюджету на компенсації та допомогу сім’ям з дітьми, потерпілим громадянам.

В цьому році з державного бюджету виділено майже 41 мільйон гривень, які спрямовані на виплати понад 60 тис. громадян.

Але, зауважив керівник області, сьогодні кошти державного та обласного бюджетів не задовольняють у повному обсязі реальну потребу для соціального захисту постраждалих. Тому обласна державна адміністрація постійно працює над збільшенням обсягів фінансування з державного та обласного бюджетів, залучає додаткові джерела фінансування, домагається економного та раціонального використання призначених коштів.

Голова облдержадміністрації пообіцяв, що місцеві органи виконавчої влади і надалі вживатимуть усіх можливих заходів, щоб забезпечити реалізацію законних прав чорнобильців, полегшити умови їхнього життя, не залишити людей наодинці з бідою.

За сумлінне і самовіддане виконання робіт по ліквідації наслідків катастрофи, громадську роботу по соціальному захисту постраждалих облдержадміністрація відзначила групу учасників ліквідації аварії. Вручив нагороди Володимир Хоменко.