back

Всі сім’ї, що потребують підтримки від держави, будуть захищені

19-07-2010 | 18:02

19 липня перший заступник голови облдержадміністрації Станіслав Прокопенко, заступник голови облдержадміністрації Віктор Тканко, начальники обласних управлінь та інші взяли участь у селекторній нараді Кабінету Міністрів України щодо соціального захисту населення під час оптимізації тарифів на житлово-комунальні послуги і природний газ.

Уряд посилює соціальних захист населення у зв’язку з коригуванням цін на житлово-комунальні послуги. Про це повідомив Міністр праці та соціальної політики Василь Надрага під час селекторної наради.

«Сьогодні керівництво країни поставило перед нами завдання: дійти до кожної квартири в місті, до кожної хати в селі. Допомогу мають отримати всі, хто її потребує», - наголосив Василь Надрага.

Міністр нагадав, що минулого тижня Уряд прийняв рішення щодо зниження порогу обов’язкових платежів за житлово-комунальні послуги: для працюючих з 20% до 15% від сукупного доходу родини, для непрацездатних (пенсіонери та інваліди) – з 15% до 10%: «Отже, умови отримання субсидій покращилися на чверть для працюючих і на третину для сімей пенсіонерів та інвалідів».

Василь Надрага зауважив, що також спрощено умови отримання субсидій, адже значно скорочено перелік необхідних для отримання субсидій документів. За його словами, працюючим громадянам необхідно подати всього три документа – заява на отримання субсидії, декларація та довідка про доходи, у той же час пенсіонери мають надати лише заяву та декларацію. «Тобто довідку про доходи ми в нього вже не вимагаємо. Система соціального захисту сама візьме у Пенсійного фонду дані про те, якого розміру у людини пенсія і відповідним чином зробить нарахування», - наголосив Міністр. Він також додав, що громадянам, які вже мають субсидії, вона перераховується автоматично.

Як зазначив Василь Надрага, в Мінпраці відкрито урядову «гарячу лінію». Так, зателефонувавши за номером 0-800-507-309 громадяни зможуть отримати необхідну інформацію та роз’яснення з питань оформлення субсидій. Міністр звернувся до керівників обласних адміністрацій з проханням відкрити аналогічні «гарячі лінії» в регіонах.

Міністр зауважив, що в Міністерстві також розпочинає роботу штаб з координації надання житлових субсидій, який очолює заступник Міністра Віталій Мущинін. Василь Надрага звернувся до керівництва регіонів протягом двох днів відкрити такі самі штаби в усіх областях, АР Крим, Києві та Севастополі. Координацію роботи регіональних штабів покладено на заступника Міністра Костянтина Ващенка. За його словами, до 1 серпня до штабів мають бути передані інформаційно-методичні та інструктивні матеріали.

Міністр також додав, що за два дні регіони отримають підписаний Мінпраці наказ про організацію роботи місцевих органів соціального захисту населення з питань надання житлових субсидій. Як відзначив Василь Надрага, по лінії Державного центру зайнятості буде організовано громадські роботи з інформування населення про новий порядок та можливості отримання житлових субсидій.

За його словами, одним з першочергових завдань є впровадження обміну інформації між органами, які призначають субсидії, та організаціями, що надають житлово-комунальні послуги. «Обмін інформацією має бути ефективним, а це означає, що він має проводитися в електронному вигляді сучасними методами», - додав Міністр. З цією метою інформаційно-обчислювальний центр Мінпраці найближчим часом доопрацює програмне забезпечення, яке використовується для надання житлових субсидій, та будуть розроблені та узгоджені уніфіковані форми даних для обміну. За його словами, до ведення обміну інформації мають підготуватися і житлово-експлуатаційні організації, житлові кооперативи, підприємства, які постачають населенню природній газ та інші.

Крім того, Міністр зауважив, що місцеві органи соцзахисту з сьогоднішнього дня мають розпочати складати списки громадян з обмеженими можливостями, формувати графік їх відвідування: «Ви повинні прийти, і це я звертаюсь до регіонів, додому до кожного з тих людей та допомогти їм оформити субсидію, якщо вони її ще не отримують».

За його словами, керівники обладміністрацій мають розглянути можливість збільшення кошторисів управлінь праці та соціального захисту населення у зв’язку з необхідністю проведення заходів на виконання рішень Уряду.

Василь Надрага також зауважив, що Державна податкова адміністрація та Міністерство внутрішніх справ мають оперативно надавати дані про доходи та майно громадян за запитами управлінь праці та соцзахисту. Керівники областей регіонів та міст дати відповідні доручення органам Бюро технічної інвентаризації.

Водночас Голова НАК «Нафтогаз України» Володимир Тріколіч зауважив, що в кожному облгазі буде створено спеціальну робочу групу, цільовим призначенням якої буде робота з клієнтами. «Нам необхідно буде взяти під особливий контроль оформлення документів з урахуванням нової ціни, особливу увагу звернути у сільській місцевості, можливо, нам навіть доведеться обійти кожен дім і надати допомогу в оформленні документів, пов’язаних з новою ціною і особливо звернути увагу на документи, які дозволять клієнту, абоненту нашому отримати субсидії або пільги», - наголосив він.

Володимир Тріколіч зазначив, що абонентська база, якою володіє НАК «Нафтогаз України», дозволяє розрахувати об’єми споживання газу кожного з них: «У нас є вся необхідна база, ми постараємося протягом двох тижнів опрацювати і вже мати повний формат документів і мати приблизно ту суму, яку має кожна людина заплатити. Ми ці документи доведемо до кожного клієнта. Усі зможуть у дуже короткий час визначити хто підпадає під субсидії та пільги і матиме можливість їх оформити».

У свою чергу Міністр з питань житлово-комунального господарства Юрій Хіврич зауважив, що питання нарахування субсидій для комунальників є одним з головних, адже люди, яким не нарахували субсидію, не можуть платити і як наслідок не платять. «І це є головні борги, які ми маємо сьогодні з вами. Комунальники повинні дійти до кожного споживача і з кожним споживачем вияснити – якщо він не може платити, зробити все, щоб захистити цю людину», - наголосив Міністр.

Юрій Хіврич також зазначив, що на сьогодні знята норма, згідно з якою заборонялося отримання субсидії при наявності боргів за комунальні послуги.

За інформацією Урядового порталу