back

Чернігівська делегація взяла участь у святкуванні 1025-річчя хрещення Київської Русі

26-07-2013 | 16:45

Делегація Чернігівської області на чолі з в. о. голови облдержадміністрації Миколою Стрільцем 26 липня взяла участь в урочистостях з нагоди 1025-річчя хрещення Київської Русі, що пройшли у Національному палаці мистецтв «Україна». Також Чернігівщину представили голова обласної ради Анатолій Мельник та Чернігівський міський голова Олександр Соколов.

Президент України Віктор Янукович звернувся до присутніх з вітальним словом, у якому наголосив, що прийняття християнства як державної релігії було доленосним історичним актом, який вивів Київську Русь на новий цивілізаційний рівень.

«Важко переоцінити вплив православного християнства на суспільну мораль і правову свідомість наших пращурів», — сказав Глава держави.

Він відзначив, що українська духовна культура завжди демонструвала і продовжує демонструвати толерантне ставлення до інших культур і релігій, ініціювала й ініціює вагомий, взаємозбагачувальний, безперервний культурний діалог зі світом.

«Спільні риси в культурах багатьох європейських народів дають право говорити про європейську ідентичність, яка за своєю суттю є християнською, та стверджувати, що українці — її носії», — сказав Віктор Янукович.

За словами Президента, без української ікони, української церковно-храмової архітектури, українського хорового співу та українського чернецтва неповним є уявлення про європейську цивілізацію.

«В Україні діє близько 37 тисяч релігійних організацій 55 віросповідних напрямків. Безумовно, таке релігійне різнобарв'я обумовлює проведення виваженої державної політики в духовній сфері з метою консолідації всіх релігійних груп, утвердження суспільно-політичної стабільності, забезпечення конституційних прав», — сказав Глава держави.

Віктор Янукович високо оцінив рівень співпраці між різними релігійними спільнотами.

«Передусім це стосується діяльності Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій. Її досвід діалогу, здатність знаходження спільних позицій зі складних питань заслуговують на найвищу повагу. З вдячністю ми сприймаємо її міжнародну активність», — підкреслив Президент.

Після офіційної частини учасники зібрання переглянули святковий концерт на духовну тематику.


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації