back

Микола Стрілець взяв участь у засіданні Кабінету Міністрів України

24-07-2013 | 13:00

24 липня в.о. голови обласної державної адміністрації Микола Стрілець взяв участь у засіданні Кабінету Міністрів України, яке відбулося під головуванням Першого віце-прем’єр-міністра України Сергія Арбузова.

На засіданні серед інших питань було розглянуто проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок», поданий Чернігівською облдержадміністрацією.

Проект розроблено на виконання Указу Президента України від 22 вересня 2011 року №925 «Про заходи у зв’язку з 70-ми роковинами Корюківської трагедії» та розпорядження Кабінету Міністрів України від 25.04.2012 № 235-р «Про заходи у зв’язку з 70-ми роковинами Корюківської трагедії».

Він передбачає надання комунальному закладу «Музейно – меморіальний комплекс пам’яті жителів населених пунктів України, знищених фашистськими окупантами» Чернігівської обласної ради дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок загальною площею 4 гектара з подальшим наданням їх у постійне користування для будівництва Меморіального комплексу пам’яті жителів населених пунктів України, знищених фашистськими окупантами (м. Корюківка).


Довідково:

Одним з найстрашніших нацистських злочинів за часів Великої Вітчизняної війни 1941—1945 років є Корюківська трагедія — фізичне знищення протягом 1—2 та 9 березня 1943 року близько 7000 мирних жителів міста Корюківка каральним загоном окупантів, а саме місто повністю спалене.

Однак, на відміну від інших відомих на увесь світ розправ нацистів над мирними мешканцями під час Другої світової війни (білоруська Хатинь — 149 загиблих, чеське Лідице — 320, французький Орадур-сюр-Глан — 642) Корюківська трагедія протягом тривалого часу замовчувалась, а пам’ять загиблих так і не було вшановано відповідними заходами.

Досі не існує повного списку жертв Корюківської трагедії (на даний час встановлено лише близько 1700). Поховання загиблих корюківчан здебільшого знаходяться на подвір’ях жителів сучасної Корюківки, багато з них вже ніким не доглядаються. У самому місті Корюківка трагедії березня 1943 року присвячено лише невеличку експозицію у районному краєзнавчому музеї. Не існує також ґрунтовних науково-історичних досліджень причин трагедії. До 2011 року жалобні заходи проводились тільки на рівні міста Корюківки та однойменного району, що не відповідає ролі і місцю події в історії Другої світової війни.

22 вересня 2011 року у відповідь на численні звернення та прохання уцілілих свідків трагедії, багатьох громадських організацій, жителів міста Корюківки та Чернігівської області, істориків обласного та всеукраїнського рівня Президент України Віктор Янукович підписав Указ «Про заходи у зв’язку з 70-ми роковинами Корюківської трагедії». Указом передбачено вшанування пам’яті жертв трагедії на державному рівні проведення комплексу дослідницьких робіт з вивчення трагічних подій періоду фашистської окупації України у 1941—1944 роках, видання відповідної науково-документальної та науково-популярної літератури, створення документального фільму про Корюківську трагедію тощо.

Найважливішим пунктом Указу є будівництво у м. Корюківка Меморіального комплексу пам’яті жителів населених пунктів України, знищених фашистськими окупантами. Такий Меморіал слугуватиме національним символом скорботи та пам'яті не лише про Корюківську трагедію, а й про сотні спалених під час окупації українських сіл.


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації