back

Обговорено концепцію розбудови «Чернігівського Дитинця, комплексу історико-архітектурних пам’яток ХІ-ХІХ століть»

06-01-2012 | 12:40

6 січня голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко провів засідання Громадської гуманітарної ради при голові облдержадміністрації, на якому обговорено концепцію розбудови «Чернігівського Дитинця, комплексу історико-архітектурних пам’яток ХІ-ХІХ століть».

Відкриваючи засідання, Володимир Хоменко зазначив, що на даному етапі розвитку керівництво країни приділяє значну увагу питанням охорони та збереження культурної спадщини. На одному із засідань Громадської гуманітарної ради Президент України Віктор Янукович наголосив на важливості прийняття стратегії гуманітарного розвитку України.

Чернігівщина займає одне з провідних місць в державі за кількістю пам’яток культурної спадщини: на державному обліку в області перебуває близько 9 тисяч пам’яток. А Чернігів є одним з найдавніших історичних та духовних центрів України, де збереглися визначні пам’ятки ХІ-ХІХ століть.

Визначну роль у зародженні давнього Чернігова відігравала територія Дитинця, де нині знаходяться пам’ятки архітектури та містобудування національного значення: Спасо-Преображенський та Борисоглібський собори, Полкова канцелярія, Колегіум, Будинок архієпископа та Будинок губернатора.

На часі постали питання здійснення реконструкції та реставрації об’єктів на території Валу.

Як повідомив генеральний директор Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів Стародавній» Андрій Курданов, з метою включення оновленої номінації «Чернігівський Дитинець, комплекс історико-архітектурних пам’яток ХІ-ХІХ століть» до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКОЮ за дорученням голови облдержадміністрації утворена робоча група з числа науковців, археологів, представників обласних управлінь з питань культури, архітектури, будівництва з розробки проекту реконструкції Дитинця.

Передбачається здійснити роботи з реставрації пам’яток архітектури, археологічні дослідження, впорядкування території.

Директор «Музею сучасного мистецтва» Чернігівської міської громадської організації «Пласт-Арт» Борис Дєдов представив присутнім проект реконструкції території Валу, виконаний у форматі 3D.

Проект викликав зацікавлення та жваве обговорення присутніх стосовно збереження, відтворення історичних надбань та популяризації туристичного потенціалу Чернігівського краю.

Зокрема, російський письменник та історик Юрій Сбитнєв, творчість та життя якого тісно пов’язана з Чернігово-Сіверським краєм, назвав Дитинець унікальним духовним та сакральним місцем, аналогів якому немає ніде. Саме тому планувати і робити нововведення треба обережно, не порушуючи його історичної аури.

Як підкреслив голова облдержадміністрації Володимир Хоменко, серйозна розмова з цього питання перша, але далеко не остання. Наступним кроком має стати ефективна спільна робота органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів Стародавній», широкого загалу науковців для збереження для сучасників та нащадків того, що маємо та водночас створенню оновленого сучасного звучання історичного серця Чернігова.

Вже починаючи з 2012 року необхідно здійснити комплекс заходів щодо реставрації існуючих об’єктів Чернігівського Дитинця та відкриття нових об’єктів культурної спадщини, проведення робіт з благоустрою всієї території Заповідника, створення належних умов для туристичного обслуговування гостей та жителів міста.

Першочерговими кроками в даному напрямку має стати визначення меж Чернігівського Дитинця ХІ-ХІХ століть; проведення інвентаризації забудови Дитинця; проведення археологічних досліджень; роботи з консервації та музеєфікації об’єктів тощо.

Він наголосив: обговорення проекту має проводитися із широким залученням громадськості та висловив переконання у тому, що спільна робота усіх гілок влади, громадських організацій, підприємств та меценатів стане гідним внеском у справу збереження історичної спадщини не лише Чернігівського краю, а й всієї України

















Прес-служба облдержадміністрації